Берегівські лісівники використовують як традиційний протипожежний арсенал, так і сучасні засоби

Берегівські лісівники використовують як традиційний протипожежний арсенал, так і сучасні засоби
Усі добре знають: літо – найнебезпечніший період щодо виникнення пожеж. А нинішній червень загалом виявився неймовірно спекотним. Трохи «легшою» стала перша декада липня, але все одно температура занадто висока.

 

-       Основним чинником ймовірних займань у лісах, - розповідає очільник Берегівського держлісгоспу Василь Агій, - є крайні прояви  кліматичних умов. Насамперед – відсутність опадів. Нещодавно аномальна температура сягала понад 40 градусів. Звичайно, на фоні війни ці два чинники проблему начебто зменшують, але вони не зникають…

У рослинному світі виникає такий стан, коли зелене листя на кущах від спеки самозагорається. «Це ненормально ні для лісівників, ні для сільгоспвиробників. Слід шукати тактику й стратегію реагування на ці виклики», - непокоїться керівник.  І далі В. Агій, попри труднощі воєнного часу, закликає колег і вчених приділяти цьому велику увагу. Й апелює до можливостей людського розуму й досягнень науково-технічного прогресу. 

Ясна річ, що у берегівських лісівників є цілий традиційний протипожежний арсенал. Але володіють і сучасними засобами. Зокрема, від колег з Угорщини отримали модерні ранцеві оприскувачі, інші технічні новинки, шукають в Інтернер-мережі «вихлопи», які здатні моментально і на немалих площах придушити вогнища; є квадрокоптери для спостережень і виявлення згорань. Але ними при воєнному стані користуватися заборонено. Тож, на озброєнні – звичне патрулювання,  рейди, вдосконалення цілодобової мережі інформаторів. У великій нагоді співпраця з ДСНС.

А як додає провідний інженер з охорони праці Володимир Лакатош, у кожному лісництві діє пожежна дружина, лісгосп забезпечений первинними засобами пожежогасіння, крім лісової охорони задіяно підприємців і фермерів, ведеться моніторинг лісових площ та здійснюється цілодобове чергування, у наявності – пересувний пожежний модуль (пожежний автомобіль мобілізовано до тероборони) та інший інвентар. А ще на лісосіки привезені вогнегасники. Аби у випадку чогось ці пристрої були під руками.      

 Зрозуміло: це  вкрай необхідне. Але основне, що сприяє головному – після сезону спалювання трав на підприємстві не те що пожеж – навіть загорань не було. Тут ліси бережуть про-справжньому. Адже вони – багатство їхнє і держави.

Досить навести такий приклад: майже щодня закарпатські рятувальники приборкують вогонь у природних екосистемах. А як повідомляють з облДСНС, на жаль, пожежі здебільшого виникають через високу температуру повітря або людську необережність чи недбалість.

Аби запобігти масовим загорянням, у регіоні заборонили в’їжджати у ліси. Таке рішення 5 липня ухвалила Рада оборони Закарпатської області.

Василь НИТКА

Фото з архіву автора.

 

 

08 липня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів