На Закарпатті спільно зі структурами ЄС збудують новий лісорозсадник

На Закарпатті спільно зі структурами ЄС збудують новий лісорозсадник
Тил повинен дбати про економіку. Адже він - велика підпора армії, яка веде кровопролитні бої із загарбником, відстоюючи нашу державність. А значить – майбутнє України. Так вважає досвідчений керівник, директор Ужгородського держлісгоспу Ярослав Кополовець. Тому очолюване ним підприємство працює саме за таким принципом.

 

Нині приємно констатувати, що на оптимістичній ноті працівники цього лісгоспу завершують весняну лісокультурну кампанію. (Якщо ж перевести це словосполучення з мови професійної, то це означає – садити молодий ліс).  А розтягнулася ця приємна і не менш відповідальна робота з кінця березня по травень.

-       Це пов'язано з різною висотністю розташування угідь у низинних і верхових лісництвах, - пояснює директор лісгоспу Ярослав Кополовець. 

Отже, коли у долинах уже вповні квітне, у горах ще лежить сніг. Це пояснюється географією. Адже площі  цього держпідприємства простягнулися майже на сотню кілометрів від польського кордону вгорі – практично до угорського внизу. І становлять 94 тисячі гектарів. До прикладу, Лютянське – приполонинне – лісництво саме завершує заплановані обсяги посадки і природного поновлення та закладає шкілки і розсадники. Таким чином  вирощуватимуть посадковий матеріал основних лісоутворюючих видів дерев, а також – туї і гінкго дволопатеве. На двох з половиною гектарах. Інші площі заліснюють природним поновленням.    

Лише факти. Протягом весняної лісокультурної компанії у держпідприємстві  "Ужгородський лісгосп" було посаджено лісових культур на площі 4,9 га, при плані 4,9 га. Шляхом лісорозведення створено 1,7 га, при такому ж завдання. Посприяли природному поновленню на 70,9 га при весняному плані 55,3 га. 

Закладено шкілок на 0,16 га  переважно породи клен-явір, дуб скельний, ялиця біла.

Висіяно в лісорозсадник 0,15 га. Доповнення лісових культур на площі 9,7 га.

Як розповів далі Ярослав Кополовець, протягом останніх чотирьох років значно зменшився обсяг суцільних зрубів. А відповідно – й лісокультурні площі. Однак підприємство водночас збільшує вирощування посадкового матеріалу з метою реалізації програми Президента України «Зелена країна». Молодими деревцями забезпечують населення і заклади освіти та соціальної сфери.

Садять молодий ліс і беруть активну участь у весняній лісокультурній кампанії та розширюють лісові угіддя усі лісництва (за винятком тих, які відносяться до природно-заповідного фонду, де суцільні зруби відсутні). Адже велика кількість цих лісостанів – «зелені легені Ужгорода» - охоронні ліси навколо обласного центру. 

Наразі найбільші площі, які заплановані під природне поновлення, - у Чорноголівському (лісничий Василь Юричко), Дубриницькому (Михайло Мицянка), Порошківському (Едуард Радь),  і Великоберезнянському (Андрій Федоришій) лісництвах. А посадили найбільше – у Турицькому, Чорноголівському і Лютянському. Звичайно, все своїми силами. Тож, роботи вистачає.

А родзинкою нашої розмови з директором Ярославом Кополовцем стала приємна новина: підприємство спільно зі структурами Євросоюзу реалізовує проект будівництва лісового розсадника з закритою кореневою системою. Площа цієї теплиці – два гектари. А особливість у тому, що можна буде висаджувати деревця будь-якої пори року – саджанці будуть у торфових стаканчиках. Наголос робитимуть на корінні у наших умовах породи бук, дуб, а також - на дугласію, модрину…

Словом, перспектива приваблює і надихає.

Василь НИТКА.

Ужгород.

 Фото надане Марією Міцянкою.   

 

 

23 травня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів