В Ужгороді пройшло засідання координаційної ради з питань протидії туберкульозу та СНІДу

В Ужгороді пройшло засідання координаційної ради з питань протидії туберкульозу та СНІДу
Епідемічну ситуацію в Ужгороді щодо туберкульозу розглянули напередодні в міськраді на засіданні міської координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

 

За аналітичними даними кількох служб та відомств зазначалося: упродовж минулого, 2021 року, в Ужгороді та на Закарпатті показники захворюваності зростали і перевищили аналогічні по країні. Так, в Ужгороді торік, у порівнянні з 2020-им, більш ніж на третину побільшало хворих на туберкульоз органів дихання, а за кількістю випадків на 100 тисяч населення обласний центр перевищив на 6,3% показник по нашій області і аж на 38% –  загальнодержавний показник.   

Зростання  спостерігалося за більшістю критеріїв – і випадків серед дітей (2, а кілька років їх взагалі не було), і рівень захворюваності на туберкульоз із виділенням мікобактерій, і туберкульозу органів дихання з деструкцією легеневої тканини, і резистентних форм, тобто стійких до більшості протитуберкульозних ліків. 

Фахівці напередодні обговорили, чому склалася така ситуація, серед причин зазначали, зокрема: для багатьох категорій скасовано обов’язкові систематичні медогляди; 2 роки тривала пандемія COVID-19; торік сумарно упродовж 7 місяців не було  препарату для проведення БЦЖ, із 3240 новонароджених щеплення зробили тільки 1860 дітям, зараз, із 19 квітня, вакцини знову немає.

На засіданні комісії затвердили план невідкладних заходів для вдосконалення  протитуберкульозної служби у місті,  прийняли  рішення максимально охопити профоглядами осіб із груп ризику та осіб декретованого контингенту; звернутися до обласного департаменту охорони здоров’я  з проханням сприяти перерозподілу вакцин БЦЖ для пологового будинку Ужгорода та організувати з використанням пересувного комплексу флюорографічне обстеження вимушених переселенців, які компактно живуть у закладах міста – гуртожитках, спорткомплексах, школах.

Відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради

 

06 травня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів