Круглий стіл з нагоди 200-річчя від дня народження геніального різьбяра Гуцульщини Юрія Шкрібляка

Круглий стіл з нагоди 200-річчя від дня народження геніального різьбяра Гуцульщини Юрія Шкрібляка
3 травня в актовому залі КЗ «Обласний організаційно-методичний  центр культури» ЗОР відбувся круглий стіл з нагоди 200-річчя від дня народження геніального різьбяра Гуцульщини Юрія Івановича Шкрібляка.

 

Вшанувати пам’ять талановитого й самобутнього майстра, що зробив вагомий вклад у розвиток ремесла, прийшли мистецтвознавці та різьбярі.

Привітала учасників круглого столу директор КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР, заслужений працівник культури України Ганна Дрогальчук. Вона ознайомила присутніх із творчістю майстра, розкрила мету заходу.

Заслужений художник України, талановитий скульптор Михайло Белень говорив про творчість Юрія Шкрібляка та його вклад у розвиток різьбярства краю, України.

Доцент кафедри суспільно-гуманітарної  та етико-естетичної освіти Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти, кандидат педагогічних наук, письменник, заслужений майстер народної творчості України Петро Ходанич розповідав про досвід гуцульського різьбярства у творчості відомого закарпатського майстра Юрія Павловича. У своєму виступі  охопив цілу історичну епоху, згадав, як працювалося митцям за «совєтів».

Надзвичайно цікавою й змістовною була доповідь про українське різьбярство доцента кафедри декоративно-прикладного мистецтва Закарпатської академії мистецтв, кандидата мистецтвознавства Романа Пилипа. Науковець указав на історичні, соціально-економічні та інші фактори, що впливали на розвиток різьбярства в західній Україні, розкрив й обґрунтував особливості цього ремесла в регіоні. До слова, він автор ґрунтовної монографії про художню вишивку Закарпаття. Тож, чекаємо від нього нових досліджень.

Про художню різьбу по дереву, що зберігається у фондовій збірці Закарпатського музею народної архітектури та побуту, розповів директор музею, доктор історичних наук, доцент кафедри археології, етнології та культурології Ужгородського національного університету Василь Коцан. Він коротко, але дуже професійно  описав експонати, продемонстрував їх на екрані телевізора.

Талановитий і відомий скульптор краю Анатолій Сакалош із міста Берегово, випускник Ужгородського училища декоративно-прикладного мистецтва, учень славного Василя Свиди, розповів про свою творчість, згадав про інших відомих майстрів різця нашого краю.

Не залишився осторонь і провідний методист Центру культури Костянтин Ковган. Він виступив з доповіддю «Історія розвитку різьби по дереву та її види».

У рамках круглого столу присутні проглянули коротенький відеофільм про творчість Юрія Шкрібляка та фрагмент фільму про відомого закарпатського різьбяра, заслуженого майстра народної творчості України Юрія Павловича.

 

 

Володимир Мишанич,

провідний методист

КЗ «Обласний організаційно-

методичний центр культури» ЗОР

 

 

 

 

 

04 травня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів