Як приймає вимушених переселенців спортивно-оздоровчий комплекс УжНУ

Як приймає вимушених переселенців спортивно-оздоровчий комплекс УжНУ
Ми продовжуємо нашу серію репортажів про те, як в УжНУ приймають вимушених переселенців із багатьох районів нашої країни. В цьому матеріалі ми розповімо про те, як приймає людей спортивно-оздоровчий комплекс УжНУ. Він одним з перших почав прийом вимушених переселенців.

 

Вже 27 лютого спортивний зал університету розпочав прийом студентів-іноземців, які тимчасово залишали свої університети і поверталися додому.  Ці іноземці приїжджали максимум на добу чи максимум дві, адже їхній маршрут пролягав далі, закордон. Значну допомогу в той час надавали волонтери, зокрема приносили чимало речей, білизну, каремати.  

«На початку березня всі іноземці вже покинули спорткомплекс, і оскільки зал був вільний, ми зголосилися, що одночасно можемо прийняти до 250 людей. І на ту кількість ми отримали від волонтерів відповідних матеріалів – речей, білизни. Перші переселенці заселилися до нас вже 6 березня, станом на вечір того дня ми мали 150 людей. З того часу в нас практично щодня змінюється кількість, оскільки деякі люди знаходять собі інше житло, їдуть закордон чи в інші райони Закарпаття. Середня кількість наших переселенців – біля 170 осіб. У нас від ужгородської міськради є уповноважені люди, які ведуть реєстр людей, які прибувають, та вибувають» - розповідає директор спортивно-оздоровчого комплексу УжНУ Андрій Курта.

До послуг людей заготовано чимало продуктів швидкого приготування, фрукти, печиво, чай, кава, є чайники, столи для швидкого перекусу.   Переселенці отримують від ужгородської мерії  талони на безкоштовний обід в декількох локаціях міста. Також у спортзалі є комфортна температура, працює вентиляція, цілодобово працюють душові кімнати.

Пані Олена із Северодонецька, до Ужгорода добиралася разом із сім’єю 2 доби.  Виїхали із міста 13 березня.  Шлях був довгим, адже з Северодонецьком перебите залізничне сполучення, до найближчого поїзда потрібно було добратися з декількома пересадками на автобусах.

«В нас тут все чудово, є добре харчування. Нас зустріли прямо на вокзалі, накормили – ми дуже задоволені. Щоб ви розуміли, за добу до нашого виїзду у Северодонецьку зникло останнє благо цивілізації – газ. Вікна вже були розбиті, надворі -15 градусів холоду. В квартирі вже неможливо було перебувати. Біля будинку в нас 7 снарядів упали. В день від’їзду снаряд вибухнув у на прямо перед під’їздом.  Ми із зібраними речами вже стояли, чекали на вихід і тоді накрило наш двір «градами». Я спиною фізично відчувала, як від вибуху вібрує стіна. Ми йшли без ніякого «зеленого коридору»,  по дорозі ховалися по під’їздам, лягали на землю» - розповідає жінка.

Пані Катерина та пані Ніна приїхали із Ізюма, там зараз точаться інтенсивні бої. «Ми хочемо подякувати всім хто нас зустрічав, приймають нас тут, створюють тут умови для нас. Величезна вдячність вашому місту і всім людям! Стільки терпіння у них! Ми йдем у столову «Дельфін» там молодь обслуговує тисячі людей, жодного упередженого відношення немає до переселенців. Тому дуже дякуємо всьому вашому місту і людям».

 

За даними ООН, більше 6 мільйонів українців покинули власні домівки, рятуючись від війни. Люди шукають притулку у більш спокійних областях на заході України та європейських країнах. Ужгородський національний університет вже прийняв більше 1300 вимушених переселенців з багатьох регіонів України.

Олексій Шафраньош

Інформаційно-видавничий центр УжНУ

 

21 березня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів