Нові КПП, мости, дороги: Угорщина підтримуватиме розпочаті на Закарпатті екологічні та інфраструктурні проекти

Нові КПП, мости, дороги: Угорщина підтримуватиме розпочаті на Закарпатті екологічні та інфраструктурні проекти
Зокрема, такої домовленості було досягнуто у рамках зустрічі делегації Закарпатської облради, організованої за сприяння Генерального Консульства Угорщини в Ужгороді у Міністерстві зовнішньої економіки і закордонних справ з Іштваном Йоо, заступником державного секретаря та Антоні Жолтом Томашем, начальником Управління прикордонного розвитку МЗС Угорщини.

 

Мова йде, насамперед про завершення побудови сміттєсортувального заводу у селі Яноші Берегівського району, що реалізується Європейським об’єднанням територіального співробітництва ТИСА.

Наразі у цьому проекті завершено тендерні процедури. Заявники вказали суму більше 7 млн. євро, з яких передбачено тільки 2,2 млн. євро на будівництво заводу в Яноші.

Попри це залишається потреба у вирішенні питання щодо віднайдення додаткових коштів у сумі близько 3 млн. євро.

Наразі всі проблемні питання, порушені Спільним Технічним Секретаріатом (СТС) Програми HUSKROUA (ENI) вирішено.

Українська сторона у разі підписання Грантової угоди проекту «ZeroWaste» зобов’язується збудувати дорогу до сміттєсортувального заводу, про що Володимир Чубірко надіслав гарантійний лист за підписом голові ЄОТС ТИСА Оскару Шестаку 10 січня 2022 року.

Подання від ЄОТС ТИСА, підготовлене партнером з області Саболч-Сатмар-Берег на отримання додаткового фінансування для реалізації проекту, знаходиться в Кабінеті Міністрів Угорщини та чекає схвалення.

Серед інфраструктурних проектів сторони обговорили розбудову нових КПП на українсько-угорському кордоні, протяжністю 135 кілометрів. Зокрема про відкриття двох автомобільних пунктів пропуску на українсько-угорському кордоні: ,,Нодьгодош – Велика Паладь” та ,,Дийда – Берегдароц”.

Окремо зупинилися на розширенні пропускної спроможності КПП ,,Лужанка – Берегшурань”, будівництві об’їзної дороги навколо м. Берегова, що дозволить з’єднати Угорщину з трасою Київ-Чоп через автомагістралі М34 та М3 в напрямку України.

Закарпатська делегація та представники МЗС Угорщини обговорили і питання реконструкції мосту через річку Тиса у пункті пропуску ,,Чоп – Захонь”.

Цей міст був побудований ще за Австро-Угорщини у 1913 році! Тому розглядається або варіант будівництва нового мосту, і тільки після його запуску приступати до реконструкції існуючого, або проводити реконструкцію частково і поетапно. Українська сторона бере зобов’язання по ремонтних роботах по низовій частині мосту, а угорська сторона відповідатиме за його верхню частину.

Державний секретар у свою чергу наголосив, що Угорщина не змінює своєї позиції стосовно згаданих проектів і що про деякі з них спілкувався і з президентом країни Яношем Адером.

Також сьогодні до делегації Закарпатської облради у рамках робочої поїздки до Будапешту долучилася Брігітта Суперак, речник української громади в Державних Зборах Угорщини.

Пам'ятник Тарасу Шевченку  тут було відкрито у липні  2007 року у рамках програми Президента Ющенка «Пам’ятник Шевченку – у кожну  столицю світу».

 Бронзовий монумент знаходиться у сквері греко-католицької церкви святого Флоріана, на правому березі Дунаю. Автор пам’ятника -  професор Львівської академії мистецтв та заслужений діяч мистецтв Іван Микитюк. З 2013 року площу, на якій знаходиться  пам'ятник, назвали іменем великого Кобзаря.

Пресслужба Закарпатської облради.

 

28 січня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів