СБУ блокувала на Закарпатті схему незаконного вивезення за кордон лісоматеріалів

СБУ блокувала на Закарпатті схему незаконного вивезення за кордон лісоматеріалів
За даними слідства, незаконну схему організував місцевий підприємець. Маючи значні обсяги незаконно порубаних лісоматеріалів без документів про їх походження, зловмисник планував налагодити схему їх експорту іноземним замовникам.

 

Встановлено, що підприємець вніс до документів неправдиві відомості стосовно дати придбання сировини, місця завантаження, транспортного засобу, на якому відбувалося її транспортування, водія та обсягу вантажу. Мав намір відпрацювати схему у «тестовому» режимі на першій вантажівці з «експортним» лісоматеріалом Співробітники спецслужби задокументували цю спробу нелегального експорту на митному посту «Тиса». У вантажному автомобілі правоохоронці виявили партію свіжоспиляної деревини порід ялина та ялиця загальним об’ємом 41 м³.

У межах кримінального провадження слідчі СБУ повідомили правопорушнику про підозру за:

  • частинами 1, 3 та 4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут чи використання);
  • ч. 2 ст. 15 і ч. 1 ст. 201-1 (переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю лісоматеріалів або пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев, лісоматеріалів необроблених, а також інших лісоматеріалів, заборонених до вивозу за межі митної території України) Кримінального кодексу України. Обвинувальний акт щодо зловмисника скеровано до суду.

Операцію з викриття та блокування протиправної діяльності проводило УСБУ у Закарпатській області за процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури. Днями за аналогічний злочин на Закарпатті засуджено чоловіка, який намагався незаконно перемістити через митний кордон України пиломатеріали цінних порід дерев. Слідчі СБУ встановили, що «експортер» без жодних дозвільних документів, планував організувати незаконний вивіз лісопродукції породи «явір» до однієї з країн Євросоюзу. Виноградівський районний суд визнав зловминика винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 201-1 Кримінального кодексу України та призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 3 роки з з іспитовим строком на один рік.

Закарпатська ОДА

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

27 січня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів