Пляшки, лампочки й взуття: через підняття рівня води в Ужі течія несе сміття у Словаччину

Пляшки, лампочки й взуття: через підняття рівня води в Ужі течія несе сміття у Словаччину
Внаслідок дощів на Закарпатті 5 січня піднявся рівень води у річках області. В Ужі течія віднесла сміття у Словаччину: пластикові і скляні пляшки, лампочки і навіть взуття. Це проблема територіальних громад, де над цим питанням достатньо не працює місцева влада, — розповіла Суспільному екологиня Оксана Станкевич-Волосянчук.

 

За її словами, стихія, тобто повінь вчергове свідчить про те, що у селах вище за течією р. Уж не налагоджений централізований та селективний збір сміття.

"Вирішити це питання можна кількома шляхами. Місцева влада повинна чітко стежити за тим, щоб усі мешканці мали відповідні угоди на вивіз твердих побутових відходів з сільською радою або ТОВ "АВЕ-Ужгород". Водночас місцева влада повинна запровадити селективний збір сміття та сортування вторсировини й пропагувати це серед населення через заклади освіти та публічні акції", — розповіла екологиня.

За її словами, стимулом для сортування вторсировини має бути високий тариф на захоронення сміття на Ужгородському сміттєзвалищі у Барвінку.

"Поки захоронення сміття буде коштувати дуже дешево і дотуватись з бюджету Ужгородської міськради, доти сортувати сміття буде не вигідно. І наостанок: в Ужгородському районі необхідно побудувати завод з механіко-біологічної обробки сміття, який дозволить вибирати усю вторсировину на переробку та переробляти органічні відходи шляхом компостування або виробництва біогазу", — розповіла Оксана Станкевич-Волосянчук.

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

05 січня 2022р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів