Що таке проба золота і що вона означає?

Що таке проба золота і що вона означає?

 

Золото — природний дорогоцінний метал, який має надзвичайно м’яку текстуру, тож без додавання сторонніх компонентів його можна легко розім’яти руками, немов пластилін. Тому ювеліри для виготовлення своїх коштовностей використовують не чистий метал, а сплав золота з іншими матеріалами (лігатура). Проба золота — саме той маркер, який вказує на відсоткове співвідношення між природним дорогоцінним металом і сторонніми домішками в готовому сплаві.

За якими системами розраховують пробу золота?

Купити золотий браслет, жіночий або чоловічий, — означає отримати аксесуар 585 або 750 проби. Саме таке відсоткове співвідношення між золотом і сторонніми домішками зазвичай використовується в ювелірній справі.

Загалом виокремлюють 4 системи визначення чистоти золота в готовому сплаві. Звичними для України вважають метричну (стандартну) і каратну схеми. З метричною системою все зрозуміло: вона демонструє кількість стороннього металу, який використовується при обробленні 1 кілограма золота. До прикладу, якщо на сережках вказана 585 проба, то це означає, що при виготовленні ювелірного сплаву змішали 585 грамів золота і 414 грамів лігатури.

Каратну систему зазвичай використовують у США та Європі. Розрахунок ведеться за рівномірними частинами (каратами). Чисте золото прирівнюється до 24К. Позначка “12К” відповідатиме 500 пробі у звичній метричній системі.

Які сторонні домішки використовують ювеліри?

Лігатурою може слугувати будь-який недорогоцінний (або ж дорогоцінний метал), який покращує експлуатаційні характеристики готового виробу:

  • Мідь. Елемент забезпечує підвищену стійкість до механічних пошкоджень, а також надає золоту характерний червонуватий відтінок.
  • Цинк. Стимулює плинність дорогоцінного металу. У спеціальних пропорціях може надавати готовому виробу ледь помітний смарагдовий відтінок.
  • Платина або срібло. Інші дорогоцінні метали допомагають створити бездоганний колір прикраси, підвищити температуру плавлення.
  • Нікель. Робить готовий сплав жорсткішим і надійно захищає прикрасу від негативного впливу зовнішніх факторів.
  • Паладій або кадмій. Менш популярні домішки, які підвищують ливарні властивості золота.

Особливості золотих ювелірних прикрас різних проб

“Еталонною” вважають 750 пробу золота. Вона відрізняється найкращими ливарними властивостями. Зважаючи на високу вартість коштовностей з такою пробою золота, її використовують лише знамениті ювелірні майстерні.

Популярнішою у масовому виробництві вважається 585 проба. Завдяки такому співвідношенню між золотом і лігатурою, ювелірам вдалося створити доступний сплав з гарними експлуатаційними характеристиками.

Золоті прикраси 585-ї проби надзвичайно практичні: вони не деформуються, не втрачають характерний блиск і не темніють після контакту з водою. Класичний ланцюжковий браслет із золота, до прикладу, гармонійно доповнять золоті шарми, які допоможуть створити помітний акцент і зробити прикрасу надзвичайно універсальною!

 

15 грудня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів