На Закарпатті вперше провели операцію із заміни аорти

На Закарпатті вперше провели операцію із заміни аорти
За 2-3 дні жінку, якій першій на Закарпатті зробили операцію із заміни всіх ділянок аорти на протез, переведуть із відділення інтенсивної терапії до загальної палати. Про це 13 грудня Суспільному розказав кардіохірург Закарпатського центру кардіології Павло Лукач.

 

32-річній Світлані Циганин із Великоберезнянщини, у якої діагностували гостре розшарування аорти, тобто основної кровоносної артерії, операцію провели 9 грудня. Робили це спільно лікарі Закарпатського центру кардіології та кардіохірургії й Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова.

Світлана стала 12-ю людиною в Україні, кому зробили таку операцію. І вперше її проводили не в Києві. Тривала операція близько 12 годин.

"Важко після операції, — каже жінка. — Є болі, я думаю, які пройдуть. Ну а так більш-менш добре, все добре було. Дякую всім, хто мені допоміг. Звернулася до лікарів, бо був високий тиск, в межах 230 на 130".

"Ця операція — це була заміна, втручання на половині аорти всього організму, що є саме по собі дуже складним і травматичним оперативним втручанням з великими ризиками. І тільки застосування цього новітнього девайсу, цього новітнього протезу дозволяє якось покращити шанси на виживання і на результати операції у таких пацієнтів", — сказав завідувач кардіохірургічного відділення Павло Лукач.

Павло Лукач

Кардіологиня Закарпатського центру кардіології Мирослава Сабадош розповіла: випадок гострого розшарування аорти у пацієнтки такого віку в її практиці трапився вперше.

"Основною її (Світлани Циганин, — ред.) скаргою був підвищений тиск, її турбував тільки головний біль. На момент поступлення у пацієнтки був тиск 220 на 130. І цей тиск абсолютно не піддавався корекції гіпотензивними препаратами", — сказала Мирослава Сабадош.

Лікарка додала: комп’ютерна томографія показала у пацієнтки розшарування аневризми, яке потребувало оперативного лікування.

Суспільне Закарпаття

 

 

14 грудня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів