НПЗЗ: що це за препарати і як їх застосовувати

НПЗЗ: що це за препарати і як їх застосовувати

 

Багатьом пацієнтам, які рідко скаржаться на погане самопочуття і слабо знаються на ліках, абревіатура НПЗЗ може викликати побоювання навіть після розшифровки. Нестероїдні протизапальні засоби – що то за звір? А тим часом під цим терміном ховаються широко відомі навіть абсолютно здоровим людям ліки: знеболювальні та жарознижувальні.

Які засоби відносяться до цієї групи та як їх правильно приймати – читайте у нашій статті.

Які препарати відносять до категорії НПЗЗ

"Нестероїдні" в назві протизапальних засобів - це означає, що в складі даних препаратів немає гормонів. Тобто, з певної точки зору, це досить безпечні засоби, якщо, звичайно, їх застосовувати за рекомендацією лікаря або хоча б відповідно до інструкції.

Діючі речовини НПЗЗ – парацетамол, німесулід, ібупрофен, диклофенак та багато інших. Найпопулярніші препарати з групи - Аспірин, Анальгін, Німесіл, Нурофен, Флюколд , Фервекс, Вольтарен, Фастум.

Нестероїдні протизапальні засоби випускають у формі пігулок, мазей, супозиторіїв, розчинів для ін'єкцій.

Для чого використовують НПЗЗ

НПЗЗ застосовують для усунення больових синдромів різної природи, симптоматичного лікування простудних захворювань, зняття запалень у тканинах та органах.

Найчастіше такі ліки використовують:

  • від головного болю;
  • при менструальних болях;
  • зниження температури при інфекційних захворюваннях;
  • при травмах (розтяжки, забиті місця тощо);
  • при болях у суглобах (травматичний синдром, дегенеративні процеси та ін.);
  • післяопераційний синдром.

Багато ліків із цієї групи взаємозамінні. Проте лікарі беруть він обов'язок підібрати препарат, активний компонент якого максимально підходить на лікування конкретного випадку.

Як застосовувати

Існує ряд загальних рекомендацій щодо прийому НПЗЗ:

  1. Перед початком лікування ознайомтеся з інструкцією!
  2. Таблетки або капсули запивайте достатньою кількістю води – це захистить шлунок від подразнювальної дії компонентів препарату.
  3. На час лікування виключіть спиртні напої.
  4. Не приймайте протягом доби різні ліки із групи НПЗЗ: так ви досягнете не посилення лікувального ефекту, а подвоєння ймовірності появи побічних реакцій.  

Не можна без погодження з лікарем самостійно міняти призначений препарат на аналог. Новий засіб може викликати побічні реакції (через різниці в дозі) або спровокувати алергічну реакцію (через наявність у складі інших допоміжних компонентів).

Де купити 

Чимало мешканців Ужгорода змушені регулярно купувати нестероїдні протизапальні засоби. Це жінки з болючими місячними, пацієнти з хронічними захворюваннями суглобів (артрити, артрози, остеопороз), передбачливі споживачі, які вважають за краще бути у всеозброєнні до сезону простудних захворювань.

Запастися знеболюючими та жарознижувальними ліками за найдоступнішими цінами варто в інтернет-аптеці 9-1-1. Тут можна не лише оформити замовлення на конкретні препарати, а й отримати безкоштовну консультацію лікаря. Профільний фахівець охоче розповість вам про тонкощі застосування того чи іншого засобу, а також порадить найкращий та максимально безпечний варіант з урахуванням анамнезу пацієнта.

 

05 листопада 2021р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів