З’явилася петиція про відновлення пільг для власників електроопалення: як підписати

Уже з 1 жовтня 2021 року за електроенергію платитимемо по-новому. Для домогосподарств, які використовують менше 250 кВт-год, тариф складе 1,44 грн/кВт-год. Всі інші (а також колективні споживачі, мешканці гуртожитків, дачних кооперативів тощо) платитимуть, як і тепер, по 1,68 гривні за кіловат (і за перші 250 — також). Для користувачів з електроопаленням та електроплитами ніяких знижок не передбачено. Інформації про те, чи будуть таким домогосподарствам виплачувати компенсації, як це було у минулому році, наразі немає, хоча раніше в уряді запевняли, що дане питання є на порядку денному. Така ситуація викликає тривогу у тих, хто користується електроопаленням, адже рахунки будуть непідйомними для багатьох.

 

23 вересня на сайті Офіційного представництва президента України з’явилася петиція, автор якої Рижкова Наталя Михайлівна вимагає повернути пільговий тариф на електроенергію для власників електроопалення, передає NNS, посилаючись на вказаний сайт. В тексті петиції сказано: “28.12.2020 року Кабінет Міністрів України постановою № 1325 відмінив пільговий тариф для населення на електроенергію, затверджений постановою НКРЕКП від 26.02.2015р. №220 “Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню”.

Відповідно до даного рішення, населенню, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості), а також яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості), ціна за 1 кВт/год складала 0,90 грн. (з ПДВ) за обсяг, спожитий до 3000 кВт год електроенергії на місяць (включно) з 1 жовтня по 30 квітня. Свого часу, починаючи фактично з 2014 року, Держава активно агітувала населення про необхідність встановлення електроопалювальних установок в будинках, що підносилось як крок до енергонезалежності та відмови від опалювання газом.

Програми децентралізації системи теплопостачання свого часу були запроваджені в багатьох містах України, наприклад в м. Нікополь, м. Марганець, м. Куп’янськ, м. Рубіжне, м. Могилев-Подільський, м. Кременчук, м. Покров та багатьох інших. 01.02.2021 р. Кабінет Міністрів постановою № 64 затвердив порядок компенсацій за підвищення тарифів для тих українців, у кого встановлене електроопалення на 1 квартал 2021р. (це вже на 1 місяць менше ніж за умовами пільгового тарифу). На черговому засіданні 28.07.2021р. Кабмін залишив фіксовану ціну на електроенергію для населення на рівні 1,68 грн / кВт-год.

Ми вимагаємо внести відповідні зміни щодо забезпечення на законодавчому рівні механізму реалізації права на пільги населенню, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості), а також яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості), в розмірі 50% від вартості электроэнергії за обсяг, спожитий до 3000 кВт год електроенергії на місяць (включно) з 1 жовтня по 30 квітня». На момент публікації даного матеріалу петицію підписали 859 осіб. Для того, щоб зібрати необхідні для розгляду 25 000 голосів, залишилось 86 днів.

Підписати петицію можна ТУТ.

 

04 жовтня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів