Богдан Андріїв розповів про інструменти електронного врядування в Ужгородській міськраді

Богдан Андріїв розповів про інструменти електронного врядування в Ужгородській міськраді
Про перехід країни у режим paperless (без паперів) – цифровізацію Закарпатської області, забезпечення інтернетом, шеринг у ЦНАПах, можливості єМалятко та нові сервіси Дії – йшлося сьогодні на брифінгу в Ужгороді у пресцентрі Закарпатської ОДА.

 

Керівник із розвитку електронних послуг Міністерства цифрової трансформації Мстислав Банік розповів, зокрема, про переваги режиму роботи у форматі paperless. Серед них: економія часу та коштів; швидкий пошук документів, зібраних в одному місці, доступ до них без прив’язки до місця, а також надійність збереження документів.   Учора Міністерство цифрової трансформації України офіційно відкрило центр підтримки підприємців Дія.Бізнес в Ужгороді, в УжНУ. Він став першим центром підтримки підприємців Дія.Бізнес на заході України і загалом сьомим у країні.

Мстислав Банік додав, що Мінцифри працює над тим, щоб усі державні послуги перейшли в електронний формат, адже це значно спростить отримання необхідної інформації, документів, унеможливить бюрократію або ж корупційну складову. Наразі у Дії доступні 12 послуг та 11 цифрових документів, зокрема й ID-картка та біометричний закордонний паспорт. Нагадав, що 23 серпня набув чинності Закон про цифрові паспорти, відповідно до якого електронний паспорт у застосунку Дія набув такої ж юридичної сили, як і паперовий. Його зобов’язані приймати у всіх установах. До речі, із 19 ЦНАПів Закарпатської області, 13 приймають електронні документи.

На зображенні може бути: 3 людини, люди стоять та текст «ласть www. ласть закарпатська область www.carpathia.gov.ua зак закарпатська область www.carpathia.gov.ua закарпатська область закарпатська область www.carpathia.gov.ua 3ак ua закарпатська область www.carpathia.gov.ua закарпатська область ласть www.carpathia.gov.u закарпатська область www.carpath www.carpathia.gov.ua gov.ua зак

Серед них – і ЦНАП Ужгородської міської ради, про роботу якого, а також інструменти електронного врядування у міськраді розповів міський голова Богдан Андріїв. Зараз ЦНАП міської ради надає 234 послуги, 32 послуги – онлайн через Портал адміністративних послуг м. Ужгорода, працює електронна черга та запис на прийом онлайн. Реєстратори підключені до реєстру Державного земельного кадастру, витяги надаються одразу. До кінця цього року має запрацювати ще кілька адмінпослуг, зокрема – видачі біометричних паспортів (як ID-карток, так і закордонних). Уже закуплено обладнання, налагоджено захищений зв’язок, проводиться державна експертиза. А у 2022 році в ужгородському ЦНАПі планують надавати і послугу видачі водійських посвідчень та технічних паспортів на транспортний засіб.

Ужгородська міська рада, зазначив Богдан Євстафійович, майже 4 роки тому перейшла на електронний документообіг. Переваги нової системи – чіткий облік усіх документів, контроль за термінами виконання, швидкий рух між виконавцями, зменшення кількості паперових носіїв, зручність архівування.

До слова, на офіційному сайті міської ради можна зареєструвати та подати електронну петицію, взяти участь у конкурсі проєктів бюджету громадської ініціативи, записати дитину в чергу до дитячого садочка, відслідкувати свій статус у ній. Роботи, які проводяться в місті, використання бюджетних коштів, на яких умовах укладено угоди на ремонти, реконструкції можна відстежити через сервіси «Відкритий бюджет», «Бюджет на мапі», е-дата, майданчик електронних закупівель, а дії забудовників – через реєстр містобудівних умов та обмежень.

На зображенні може бути: 1 особа та стоїть

Закарпатська область – одна з найкращих в Україні щодо покриття інтернетом, розповів заступник голови ОДА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Олександр Пацкан. Наразі обласна адміністрація працює над забезпеченням швидкісним інтернетом усіх закладів соціальної сфери. Відповідно до програми, розробленої Мінцифри, це мають зробити до кінця року, наразі на отримання субвенції подали заявки 16 громад.

Електронний документообіг запровадили і в облдержадміністрації, на черзі – забезпечити такою опцією і решту громад краю, зазначив Олександр Пацкан. Розповів, що Закарпаттю виділяють 45 млн грн субвенції на придбання ноутбуків для вчителів, це приблизно 2300 комп’ютерів. За попередніми підрахунками, зможуть забезпечити технікою близько 30% педагогів. Крім того, ближчим часом в 11 пологових будинках краю впровадять послугу єМалятко, для цього медзаклади отримають усю необхідну техніку.

Ужгородська міська рада

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

16 вересня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів