Нетипові екскурсії: У Синевирі обговорили як цікаво показати Закарпаття (ФОТО)

Нетипові екскурсії: У Синевирі обговорили як цікаво показати Закарпаття (ФОТО)
Синевирська селищна рада провела тренінг, орієнтований на розкриття історико-культурного потенціалу громади та розвитку нових туристичних продуктів.

 

Участь у тренінгу в рамках проекту Інтерпретаційна культурно-пізнавальна мандрівка «Синевир.Горяни», що відбувся 25-29 серпня взяли місцеві екскурсоводи, працівники закладів культури громади, працівники національного природного парку «Синевир», майстрині та представники громадських організацій.

Тренером виступила Наталія Гудкова, доцент Державної екологічної академії, яка поділилась інструментами інтерпретації культурної спадщини, та як їх ефективно використовувати у практичній діяльності. Про роботу національного парку у сфері розвитку туризму розповів директор НПП "Синевир" Деребак Микола.

Метою тренінгу було надання професійних навичок у створенні нового інтерактивного туристичного продукту, а саме цілісних тематичних маршрутів і програм.

До участi у тренiнгу було залучено як представників Синевирської громади, так і НПП, що сприятиме створенню єдиного туристичного кластеру, що об'єднає культурну та природну спадщину – повідомила Наталія Гудкова.

Очікується, що завдяки цим знанням екскурсії на території Сенивирської громади стануть ще цікавішими, адже на розроблених маршрутах, в музеях та інших туристичних об’єктах стане ще більше інтерактивної складової. Тепер туристи зможуть не тільки побачити й дізнатись, але й відчути культуру горян наповну. Тренер наголосила, що унiкальність інтерпретаційного підходу лежить у формуванні відчуття причетності та поваги до спадщини регіону через ефективну комунікацію та інноваційні підходи.

За словами екскурсововда Віри Ніроди - інтерпретація – це відкриття та натхнення. Під час екскурсії ми повинні оживити минуле, надихнути людей на діяльність та розширити горизонти їхнього світогляду.

Зокрема Гречин Любов, майстриня, екскурсовод, фахівець НПП «Синевир» розповіла, що під час тренінгу, ми мали можливість побачити майстер-клас прядіння, та екскурсію Музеєм лісу і сплаву, що у свою чергу передає дух місця, кожен турист має понести в собі частинку культури горян Синевира.

Бабічин Юрій, краєзнавець, літератор відзначив, що ми хочемо, що б у гостей Синевирської громади з'явилось відчуття причетності до нашої культури, то ж ми будемо транслювати культуру горян. Все це може зробити лише інтерпретація культурної спадщини, а не проста розповідь та показ.

Савка Ольга, працівник культури - знання та навички здобуті на тренінгу допоможуть вийти на новий рівень надання культурних послуг гостям громади через інтерпретацію культурної спадщини. Місцеві жителі мають зберегти і примножити культурне надбання, матимуть мотивацію зберігати та відтворювати об’єкти культурної спадщини. Гості громади, у свою чергу зможуть усвідомити себе як частину ентосу, інтерпретація культурної спадщини посилить відчуття причетності до культури предків.

Алла Марчук, екскурсовод – усі напрацювання під час тренінгу та проекту стануть частиною нових туристичних продуктів, а інтерпретація культурної спадщини стане родзинкою розроблених маршрутів територію Синевирської громади.

Олександр Коваль, викладач факультету туризму УжНУ – всі напрацювання позитивно вплинуть на туристичну привабливість громади, та дозволять посилити зацікавлення візитерів Національного природнього парку Синевир до пізнанян життя, побуту, культури жителів гір.

Культурно-пізнавальна мандрівка «Синевир. Горяни» не типовий екскурсійний тур, а інтерпретація культурної спадщини. Сучасний турист хоче не лише побачити і дізнатися, він хоче доторкнутися до експонатів, відчути і спробувати на собі, буквально зануритися у культурне середовище. Для нього важливий новий досвід, яскраві враження та емоційний зв'язок з об’єктами екскурсії, глибока взаємодія з місцевими жителями.

За словами керівника проекту Мар’яни Місик, «Інтерпретаційна культурно-пізнавальна мандрівка «Синевир. Горяни» - Синевирська громада одна з перших в Закарпатській області застосовує інтерпретацію кульутної спадщини замість типових екскурсій.

Також варто відзначити, що це перший культурний проект на території громади, який не лише демонструє туристам куль утне різноманіття регіону, це новий рівень культурно-туристичного продукту, не просте пізнання, а занурення у культурне середовище, не екскурсія, а дослідження та інтепретація, це не звичайна послуга у сфері культури і туризму, це – враження. Культурно-пізнавальна мандрівки, як каталізатор збереження культурної спадщини та поштовх до розвитку нових видів туристичного бізнесу – зазначила Мар’яна Місик.

Довідка: Проєкт «Інтерпретаційна культурно-пізнавальна мандрівка «Синевир.Горяни» реалізує Синевирська територіальна громада за підтримки Українського культурного фонду.

zakarpattya.net.ua

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

31 серпня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів