У горах Закарпаття з метою протидії джипінгу встановили шлагбаум і патрулюватимуть "заповідне" високогір'я (ФОТО)

У горах Закарпаття з метою протидії джипінгу встановили шлагбаум і патрулюватимуть "заповідне" високогір'я (ФОТО)
Останній тиждень увага адміністрації Карпатського біоферного заповідника, фахівців служби державної охорони була сконцентрована на розслідуванні інцидентів заїзду квадроциклів і джипів на територію заповідника.

 

Як повідомляють у заповіднику, задля цього була створена спеціальна комісія і проведені виїзди та перевірки у Кевелівському, Чорногірському та Богдан-Петроському природоохоронних науково-дослідних відділеннях (через ці контрольно-перепускні пункти потенційно міг бути здійсненим заїзд).

Результати службового розслідування (опитування працівників і керівників відділень, аналіз реєстраційних журналів, перевірка записів з камер відео спостереження) показали, що скандальні заїзди автотранспорту відбулися в інших місцях, непідконтрольних заповіднику. Виявлено, що заїзд на гору Петрос влаштовано на полонині Рогнеска з дороги протипожежного призначення в кварталі 14 виділ 2  (територія заповідника без вилучення в землекористувача). В даний час ця територія закріплена за Богданською територіальною громадою (цю дорогу до вершини гори Петрос влаштовано близько 8 років тому під час будівництва каплиці).

З метою попередження подібних інцидентів у майбутньому було намічено низку заходів. Зокрема, в місці заїзду вже встановлюється дерев’яний шлагбаум; додатково будуть розміщені інформаційні таблички про заборону руху автотранспорту на вершини. У найближчі вихідні патрулювання території високогірних відділень заповідника буде посиленим, здійснюватимуться рейди працівників служби державної охорони заповідника (щороку на День Незалежності України на найвищі гори в Карпатах здійснюють підйом сотні туристів).

Разом із тим, у заповіднику відзначають, що будуть раді допомозі в патрулюванні. "Якщо ви вболіваєте за збереження природи Карпат, бажаєте взяти участь у контролі території високогір’я під час найближчих вихідних, зателефонуйте (0673123142) і запишіться у волонтерську команду охорони", - відзначають в установі.

Адміністрація заповідника також звертається до всіх, хто планує вихід в гори, з проханням мандрувати в стилі еко, цінувати та берегти природу Карпат.

 

21 серпня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів