Як борг за газ впливає на підготовку до опалювального сезону на Закарпатті. Пояснює експерт

Як борг за газ впливає на підготовку до опалювального сезону на Закарпатті. Пояснює експерт
Несплата за розподіл газу ставить під загрозу початок опалювального сезону на Закарпатті. Наскільки готові газові мережі області до осені та зими та скільки боргують закарпатці за розподіл газу — розповів 18 серпня в ефірі програми "Сьогодні. Головне" представник "Закарпатгазу" Сергій Козар.

 

За його словами, на Закарпатті фіксують одну з найбільших заборгованостей у відсотковому відношенні по всій Україні. "В області заборгованість складає 58 млн грн. І це не дає змогу завершити підготовчі роботи до опалювального періоду, зокрема капітальні ремонти з заміни регулюючого обладнання", — розповів Сергій Козар.

За його словами, така сума накопичилося за весь період введення послуги за розподіл газу. Основною причиною накопичення боргів є те, що люди довгий час не проживають вдома, наприклад їдуть на заробітки.

Як розраховують тариф за розподіл газу

"В цей період люди, не користуючись газом, сплачують за розподіл. Послуга розподілу природного газу дозволяє в будь-який час отримати газ в оселю. Газопроводи потрібно постійно утримувати в належному стані, тобто незалежно від того, чи споживає клієнт газ. Якщо людина виїжджає за кордон вона може звернутися до "Закарпатгазу". В таких випадках є певний тип відключення, щоб не накопичувалися борги", — розповів Сергій Козар.

За його словами, сума за розподіл газу нараховується за так званий "попередній газовий рік", з обсягу транспортованого до споживача газу. Це залежить від того, скільки газу спожили за минулий рік. За винятком, якщо люди в помешканні не проживають і протягом року газ не споживали.

"Що входить в послугу з розподілу газу: послуга обліку (працює штат контролерів, є облікові бази); поточна експлуатаційна робота (щоденна перевірка газопроводів, виїзди аварійних бригад, капітальний ремонт мереж); виробничі технологічні втрати і витрати", — додав експерт.

Ремонт газових мереж на Закарпатті

"Поточний ремонт ми здійснюємо щодня. Всі капітальні ремонти є плановими за деякими виключеннями. Вони плануються виходячи зі стану мереж, зі стану регулюючого обладнання. Тобто є оцінка всіх газових мереж на території Закарпатської області. Ми щороку проводимо моніторинг їхнього технічного стану і плануємо заміну", — розповів Сергій Козар.

За його словами, діяльність з капітальних ремонтів планують на десять років наперед. "Газопроводи замінюють по мірі виходу з ладу. Цього року замінили вже 4 км", — сказав експерт.

Наразі на Закарпатті зафіксували близько 10 тисяч клієнтів, які жодного разу не платили за газ. З них 3400 – це люди, які не проживають вдома.

Суспільне Закарпаття

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

20 серпня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів