Визначено п’ятірку найсумлінніших платників податків Мукачівщини

В Мукачівській ОДПІ відбулося чергове засідання Громадської бізнес-ради. Цього разу учасники засідання, перш за все, визначали п’ятірку найсумлінніших платників податків за 2005 рік.

 

Слід зауважити, що вперше найкращих визначало не керівництво ОДПІ, а керівники підприємств, які є членами Громадської бізнес-ради та знають, хто як працює. Унаслідок гарячої дискусії після порівняння головних критеріїв – збільшення надходжень до бюджету, зростання кількості працюючих та рівня середньої заробітної плати- було обрано лідерів. Найкращими за цими показниками визнано ВАТ “Завод залізобетонних виробів і конструкцій”, ПЗІІ у формі ТОВ “Фішер – Мукачево”, ВАТ “Мукачівпивзавод”, ДП “Санаторій “Синяк” і ТОВ “Дружба”. У тім, не гірші показники має і ТОВ “Ено-Меблі”.

Також обговорювався новий законопроект про застосування реєстраторів розрахункових операцій (касових апаратів). Річ у тім, що чинний закон про РРО діє з 1995 року. Впродовж цього часу система шліфувалася, перероблялася, доповнювалася, і як наслідок, нині її регулює величезна кількість документів. А це лише заплутує підприємців, не допомагає в роботі, а навпаки, створює додаткові труднощі. Існуюча система реєстрації РРО занадто складна. Аби власник касового апарату міг зареєструвати його, слід було зібрати величезну кількість документів. Згідно з новим законопроектом, підприємець може легко зареєструвати свій РРО. Для цього лише потрібно повідомити в податкові органи, що ним придбано касовий апарат певної марки, під певним заводським номером. В той же час, якщо раніше від застосування РРО було звільнено всіх приватних підприємців, які працюють за спрощеною системою сплати податків, то згідно з законопроектом ця норма залишається, але з обмеженням. Тепер пропонується його застосовувати всім суб’єктам підприєммсницької діяльності, які реалізують складні технічні товарів, що мають гарантійний термін служби, а також реалізатори дорогих товарів тривалого користування. Нині в разі виходу з ладу цих речей споживач не може пред’явити претензію, оскільки немає касового чека, що служить доказом акта купівлі-продажу. Застосовувати РРО будуть зобов’язані й ті суб’єкти підприємницької діяльності, які надають послуги населенню ( медичні, побутові, туристичні, косметичні тощо).

Існуюча на сьогодні система жорсткого контролю за порядком використання РРО не виключає для підприємців можливостей ухилятися від сплати податків. Але є значно кращий метод контролю. Це – спостереження, або так званий хронометраж.

Члени Громадської бізнес-ради представили альтернативну пропозицію, яку буде розглянуто на обласному засіданні цього органу. На їх думку, найкращим варіантом є не введення новацій у застосуванні РРО й не використання хронометражу. Значно кращий ефект матиме вдосконалення ставок єдиного податку для суб”єктів малого підприємництва – фізичних осіб, а саме підвищення його величини до 400-500 грн. за місяць Нагадаємо, що на сьогодні максимальна ставка становить 200 гривень, повідомили з Мукачівської ОДПІ.

 

10 березня 2006р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів