Закарпатці торік переплатили за електроенергію майже 400 млн грн. Чому?

Закарпатці торік переплатили за електроенергію майже 400 млн грн. Чому?
Через те, що Закарпаття споживає електроенергію від Бурштинської ТЕС, тільки за минулий рік мешканці, підприємства та установи краю переплатили близько 400 млн грн. Ціни в острові БуОС вищі за ті, які встановлені в обєднаній енергосистемі України, саме тому закарпатці платять за свтіло більше порівняно з іншими споживачами України. Таку інформацію озвучив сьогодні під час українсько-словацького енергетичного форуму «Інтеграція українських та європейських енергетичних ринків» голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров.

 

 

Розмова про це відбулася в рамках панельної дискусії «Енергетика як драйвер економічного розвитку регіону».

 «Є відповідний енергопотенціал у нашої області: це гідроенергетика, яка на повний обсяг не задіяна, сонячна енергетика, яка достатньо динамічно розвивається (Закарпаття має найбільшу кількість сонячних днів на всій території країни). Водночас є проблема: ми потерпаємо від несумлінних генераторів електроенергіі?. Зокрема, ПАТ «ДТЕК Західенерго», яке має Бурштинську електростанцію. Вона генерує 90% електроенергії, та постачає її на Закарпаття, а також частково на Івано-Франківську та Львівську області. Це і є складова Бурштинського енергетичного острову (БуОС). БуОС — умовна територія, на якій розташовані електричні мережі Бурштинської теплової електростанції. Особливість і водночас незрозумілість полягає у тому, що ця територіяє відокремленою і не має зв’язку з енергосистемою України (ОЕС України)», - відзначив Петров.

За його словами, в результаті цього Закарпаття вимушене переплачувати.    

«Ось наведу такі цифри: за 2020-й рік середньозважена ціна РДН (Ринок на добу наперед) в ОЕС України становила 1341 грн за 1 мегават-годину, а в БУОС - 1617 грн за 1мВт/год. У підсумку, всі споживачі Закарпаття (промисловість, бюджетні установи, інші споживачі)  у 2020 році переплатили за електроенергію 391 млн грн. Тільки уявіть – майже 400 мільйонів! А це – наш дорожній фонд на рік, ми ж переплачуємо такі гроші на користь однієї структури. Ми зверталися з цього приводу до керівництва держави, до президента, просив їх звернути увагу на те, що ми дотаційна область, і ми мусимо купувати найдорожче електроенергію, і який інвестор у підсумку до нас прийде? АМКУ розбирався щодо монопольного становища, були штрафні станції. Але на сьогодні ця справа затягнута в київських судах.

Така ж ситуація, за словами голови облради, по газу: за транспортування блакитного палива Закарпаття теж платить дорожче, і це величезне навантаження на обласний бюджет.

Я прошу створити якийсь механізм на рівні РНБО чи інших структур, яким змусити монополіста, який генерує електроенергію, вирівняти ціни. Треба вплинути на нього і створити нормальні конкурентні умови, бо одним із заявлених напрямів діяльності влади є демонополізація. Ось покажіть, де монополізація на Закарпатті?»

Приєднуйтеся: Ua.kiszo.net відтепер у Youtube, ТелеграмІнстаграм

 

https://ua.kiszo.net/

 

07 липня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів