Закарпатський театр готує виставу за творами сучасного ромського письменника

Закарпатський театр готує виставу за творами сучасного ромського письменника

 

Закарпатський муздрамтеатр розпочав роботу над виставою «Чіріклі (Циганська мати)» за творами сучасного ромського письменника Миколи Бурмека-Дюрі із Виноградівщини. Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу повідомив завліт Закарпатського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв, письменник, драматург Олександр Гаврош.

За його словами, Микола Бурмек-Дюрі - перший ромський літератор на Закарпатті, який почав писати українською мовою про життя своєї громади.

“Побачили світ уже кілька його книжок, що носять переважно біографічний характер. Зокрема, «Щоденник молодого рома-мандрівника», «Мама казали правду». Зараз Міжнародний фонд «Відродження» вирішив підтримати постановку вистави про сучасне життя ромів Закарпаття, в якій підіймається чимало гострих тем. Зокрема, у постановці йтиметься про співжиття ромів в регіоні з українською більшістю”, - сказав Гаврош.

Як повідомляється, Гаврош створив інсценізацію на основі творів Бурмека-Дюрі. Це буде моноп'єса, головну роль в ній виконуватиме Заслужена артистка України Наталія Засухіна. Режисер вистави - Заслужений діяч мистецтв України Анатолій Канцедайло, який приїхав на постановку з Дніпра.

“Він довгі роки був головним режисером Дніпровського, Херсонського та Івано-Франківського обласних українських театрів, має досвід постановок і на Закарпатті. Зокрема, торік поставив у Мукачівському драмтеатрі моновиставу про Голодомор «Свято солодкої лободи» Лесі Степовички, за яку виконавиця головної ролі Сірануш Матл отримала міську премію імені Олександра Духновича”, - сказав Гаврош.

За його словами, прем’єра вистави «Чіріклі» в Закарпатському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені братів Шерегіїв запланована на початок нового театрального сезону.

Фото: life.ko.net.ua

 

06 липня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів