«Карпатський Єврорегіон – інструмент залучення прямих іноземних інвестицій», - Володимир Панов

«Карпатський Єврорегіон – інструмент залучення прямих іноземних інвестицій», - Володимир Панов
Нещодавно в обласному центрі Закарпаття відбувся дводенний міжнародний форум “Україна у Карпатському Єврорегіоні”, який організатори присвятили світлій пам'яті доктора соціологічних наук, політика та вченого - Сергія Устича.

 

Участь у форумі взяли наукова й експертна спільнота, дипломати, представники неурядових та громадських організацій. На заході розглянули Карпатський Єврорегіон як важливе надбання регіонів Центральної Європи, що об’єднали свої зусилля задля узгодженої проєвропейської політики, зміцнення багатосторонніх відносин на державному та місцевому рівнях у багатьох сферах.

У рамках форуму Володимир Панов, голова Федерації роботодавців Закарпаття, окреслив Карпатський регіон як інструмент залучення прямих іноземних інвестицій та висловив сподівання на повернення лідерських позицій нашого краю у контексті євроінтеграційних процесів України.

Спікер ознайомив з успішним інвестиційним досвідом Закарпаття на початку 2000-х років, що базувався на активній позиції регіональної еліти та їх ініціативах щодо економічного розвитку краю. В результаті, на початку 2000-х, були прийняті специфічні закони, зокрема, Закони України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття», «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності в Закарпатській області», «Про статус гірських населених пунктів в Україні», а для налагодження дипломатичної, прикордонної та транскордонної співпраці створено «Карпатський Єврорегіон».

За словами експерта, без сумніву Закарпаття було найінноваційнішим, найактивнішим регіоном в Україні на початку 2000-их, що підтверджують факти. Так зокрема, Закарпатська область займала перше місце серед регіонів України зі створення спільних підприємств та перше місце за динамікою залучення прямих іноземних інвестицій, за 4 роки було створено понад 19 тисяч робочих місць, збудовано 8 надсучасних заводів («greenfield»), реконструйовано більше 30-ти заводів («brownfield»), залучено близько $200 млн прямих іноземних інвестицій, а на економічній карті Закарпаття з’явилось сузір’я світових брендів.

Проте у 2005 році владою були ліквідовані всі преференційні норми законів, які стосувалися Закарпаття, з 2008 року представництво Карпатського Єврорегіону перейшло з Ужгорода до Львова, а станом на сьогодні 16 регіональних установ було переведено до інших областей. Такі тенденції вкрай негативно позначились на розвитку регіону та конкурентоздатності у залученні інвестицій.

Володимир Панов звернув увагу присутніх на нещодавно озвучені меседжі Президента України Володимира Зеленського, у ході другої щорічної конференції, стосовно розвитку Закарпаття та наявності політичної волі щодо створення спеціальних умов.

На завершення свого виступу голова Федерації роботодавців Закарпаття констатував: «Невже за таких умов, коли є політична воля центральної державної влади, закарпатська еліта цим не скористається, аби перетворити Закарпаття на яскравий приклад розвитку та процвітання регіону? Для повернення лідерських позицій, регіону потрібно скористатися формулою: до сприятливої законодавчої бази додати ефективні інституції та технології, помножити це на політичну волю. За таких умов ми матимемо синергію успіху, а відтак забезпечимо економічний прорив нашого краю», - зазначив голова ФРЗ.

За матеріалами Федерації роботодавців Закарпаття

 

 

18 червня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів