Через смерть 8 млн бджіл в Ужгороді Укрпошта посилює вимоги до таких перевезень

Через смерть 8 млн бджіл в Ужгороді Укрпошта посилює вимоги до таких перевезень

 

Укрпошта посилює вимоги до перевезення бджіл, а з 2022-го року взагалі відмовиться від надання таких послуг. Таке рішення у компанії прийняли сьогодні, 12 травня, після загибелі 8 млн бджіл під час транспортування на Закарпатті. Інформацію про це Суспільному підтвердив керівник Закарпатської дирекції Сергій Калій.

Що повідомили в Укрпошті

"Нам дуже шкода, що так сталося. Укрпошта щорічно в сезон транспортує бджіл, насамперед на численні прохання українських бджолярів. Такі відправки вимагають максимальної уваги до пакування й умов перевезення, що несе в собі великі ризики, і питання доцільності такої послуги неодноразово порушувалося в компанії. Те, що сталося сьогодні, — сталося вперше. Зокрема, через різке підвищення температури в області до +27° С і вище", — йдеться на сайті Укрпошти.

"Перевезення бджіл відбувалося за встановленими правилами: бджоли були розмішені в дерев’яних ящиках з вентиляційними отворами. Також варто розуміти, що вантажівки, якими Укрпошта перевозить відправлення, не абсолютно герметичні — там є доступ повітря. Крім того, на початку сезону співробітники Укрпошти були неодноразово проінформовані про умови пересилання бджіл. Нині Закарпатська дирекція Укрпошти з’ясовує деталі інциденту. Паралельно колеги вже провели перемовини з Асоціацією бджолярів та, безпосередньо, з бджолярами-відправниками. Ступінь відповідальності та питання компенсації будуть визначені після з’ясування усіх обставин", — написали на сайті компанії.

З 2022-го року Укрпошта не надаватиме послуги з перевезення бджіл

"Відсьогодні (з 12 травня, — ред.) вимоги до пересилання та транспортування бджіл будуть посилені. Зокрема, вже погоджено з профільною асоціацією питання щодо температурних обмежень: Укрпошта не перевозитиме бджіл, якщо температура повітря в місті відправлення чи доставки буде перевищувати +20°С.

Через смерть 8 млн бджіл в Ужгороді Укрпошта посилює вимоги до таких перевезеньСуспільне Закарпаття

Пасіка родини Лендел у селі Загаття

На майбутнє, враховуючи раніше заявлені плани, поточний випадок і те, що обробка таких вантажів автоматичними сортувальними лініями є неможливою, в наступному році компанія припинить надання цієї послуги і буде рекомендувати клієнтам завчасно звертатись до спеціалізованих перевізників, щоб зберегти і свій бізнес, і здоров’я бджіл", — написали на сайті Укрпошти.

Що кажуть бджолярі

12 травня Укрпошта перевозила 400 пакетів з 8 мільйонами бджіл. Комахи загинули. Це помітили в Ужгороді за кілька годин після відправки. Причиною смерті бджіл, яких перевозила Укрпошта, бджолярі вважають виключно умови транспортування, — розповіла бджолярка з Іршавщини Марія Лендел. За її словами, вони і до цього відправляли бджіл замовникам Укрпоштою. Цього разу відіслали майже 300 бджолиних сімей — це 75 сімей.

Через смерть 8 млн бджіл в Ужгороді Укрпошта посилює вимоги до таких перевезеньСуспільне Закарпаття

Пасіка родини Лендел у селі Загаття

"У нас було відправлення з іршавського відділення Укрпошти, — розповіла Марія Лендел. — Бджолопакети із нашої пасіки і з нашого "Об’єднання пасічників Іршавщини" теж хлопці відправляли бджолопакети. Я не знаю, коли їх відправили з Іршави, але вже о 22 годині зателефонували чоловікові хлопці з "Об’єднання" й сказали, щоб він їхав в Ужгород, бо там розсипалися бджоли".

Чоловік Марії Анатолій Лендел очолює "Об’єднання пасічників Іршавщини". Він каже: коли приїхав до ужгородського відділення Укрпошти, виявив, що загинули всі бджоли. Один бджолопакет був пошкоджений.

"Коли ми почали відкривати наступний ряд, там була проблема всі бджоли на нижніх лоточках, на верхніх лоточках прямо прилипли від нестачі повітря, тобто вони хотіли дихати, але не мали можливості дихати, і вони там прилипали, — розповів бджоляр. — Рамки в деяких пакетах були біля передньої стінки автомобіля, там віск топився, як у воскотопці, розумієте, мед стікав".

Чоловік показав пакет, у якому перевозять бджіл. "4 мм фанера, ніжки ізоляційні, тобто якщо бджолопакет ставиться на бджолопакет, щоб доступ до повітря, щоб не нагрівався один від одного, — пояснив Анатолій Лендел. — Він скріплений шурупами повністю. Є вентиляційна сітка, яка не дає допуску, щоб бджола могла вилітати, що повітря проходило знизу уверх. Такі чотири рамочки з розплодом, з маточкою ставляться".

Анатолій Лендел написав заяву до поліції. Звернення зареєстрували — розповіла речниця Нацполіції в області Ганна Дан.

 

13 травня 2021р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів