Водіям на замітку: як правильно користуватися кондиціонером взимку?

Водіям на замітку: як правильно користуватися кондиціонером взимку?

 

Більшість автомобілістів вважають, що кондиціонер в їх машині працює тільки влітку, коли потрібно охолодження салон, а взимку він «спить», передавши вахту «грубці», інформує Ukr.Media.

Дійсно, коли за вікном мороз, охолоджувати за допомогою кондиціонера атмосферу в машині нікому в голову не прийде. Проте, і взимку він може бути корисний. Наприклад коли потрібно прибрати запотівання на вікнах. Для цього слід осушити повітря в салоні за допомогою кондиціонеру, включеного в режим рециркуляції. Втім, і без запотівання кондиціонер слід включати навіть в найбільш тріскучі холоди. Ті автовласники, хто цього не робить ризикують з часом зіткнутися з необхідністю його передчасного ремонту.

Річ у тім, що в його компресорі є рухомі частини. Як відомо, без мастила жоден механізм довго працювати не в змозі і нагнітач в цьому сенсі — не виняток. Роль мастила у даному разі грає хладогент, який циркулює по патрубках. Якщо кондиціонер довго не включати, цей теплоносій йде з компресора і перше включення «клімату» після тривалого простою призводить до того що частини нагнітача перший час працюють «всуху», без мастила. А це означає прискорений знос і, як наслідок, появи в системі твердих частинок.

Останні потім будуть довго циркулювати по ній, завдаючи додаткові пошкодження. Щоб уникнути подібного розвитку подій, слід час від часу запускати кліматичну систему машини. Фахівці рекомендують робити це з періодичністю не менше двох разів на тиждень, в крайньому разі — раз на місяць.

Але що якщо при спробі запустити кондиціонер в мороз він відмовляється включатися? Багато автовласників, наприклад, впевнені, що так воно і повинно бути: мовляв, пуск забороняє розумна електроніка, що захищає таким чином вузли кліматичної установки від поломки.

Насправді система не включається з простої причини: через занадто малого тиску холодоагенту в ній. Воно падає просто тому, що в мороз всі гази і рідини стискаються. Річ у тім, що при нормальній кількості фреону в системі кондиціонування ніякий мороз не зможе знизити тиск до критичних рівнів. Зате коли неабияка частка газу з неї витекла в атмосферу, це відразу проявляється у холодну погоду. При тому, що влітку цього не відчувалося, оскільки природне тепло підтримувало тиск в системі на прийнятному рівні.

Таким чином, якщо взимку у вас кондиціонер відмовився включитися, майте на увазі: до весни з нього може піти стільки газу, що він відмовиться працювати і в теплу пору року. Отже, саме в холодну пору року найлегше зрозуміти, що з кондиціонером авто щось не так і звернутися в автосервіс заздалегідь, щоб не зіткнутися з кліматичними проблемами тоді, коли з неба буде шпарити розпечене сонце. В цьому-то і є ще один резон іноді включати кондиціонер восени та взимку — для діагностики потенційних витоків фреону.

 

03 грудня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів