Неймовірна сила кохання у засніженому й величному замку Сент-Міклош (ФОТО)

Неймовірна сила кохання у засніженому й величному замку Сент-Міклош (ФОТО)
У Сент-Міклоші, що в Чинадієві на Мукачівщині, особлива атмосфера панує у будь-яку пору року. Це місце має свій шарм. І навіть попри обшарпані стіни залишається однозначно найромантичнішим замком Закарпаття. А взимку, коли стіни мовчазної твердині вкриває сніг, замок стає ще більш таємничим та величним. Яким – бачили кореспонденти Uzhgorod.net.ua.

 

Сент-Міклош називають замком кохання неспроста. І в холодні зимові дні історія любові, що народилася у цих стінах, мабуть, ще більше зігріває. 

Палке кохання колишньої володарки замку Сент-Міклош Ілони Зріні та угорського графа, очільника повстання проти австрійського панування над угорцями Імре Текелі у 17 столітті активно обговорювали. Хоча ніде правди діти: говорять про нього і нині. Ще б пак: саме у Сент-Міклоші Ілона та Імре мали зустрітися для політичних перемовин, однак щойно він увійшов до кімнати Сент-Міклоша, тут зустрілися не політики, а Чоловік і Жінка... Саме тут зародилося їхнє кохання, яке, здається, змітало все на своєму шляху і ціна його була надзвичайно високою.

Роман між Зріні і Текелі розвивався з шаленою швидкістю, а Ілона дивувалася: як сказане нею у спальні вже завтра обговорюють у Відні? Таємниця крилася у стінах, які мали чимало потаємних ходів.

Невдовзі Ілона очолила оборону Мукачівського замку й усіляко допомагала своєму військовому гарнізону, адже Імре потрапив у турецький полон. Під час облоги замку жінка втратила дитину. Однак фортецю впродовж трьох років не здала. І лише через кілька років боротьби вимушена була підписати капітуляцію. Її стійкість високо оцінив турецький султан і навіть вручив грамоту-атнаме. Це єдиний випадок в історії Туреччини, коли жінка отримала таку високу нагороду. А от австрійці її судили за державну зраду, відібрали дітей від першого шлюбу й примусово постригли у черниці.

Лише через кілька років Ілона зустрілася зі своїм коханим Імре у Туреччині. Там вони й доживали свої дні.

Сьогодні стіни замку бережуть історію великого кохання. Хто зна, які ще таємниці вони чули і свідком чого були...

М'яка ковдра снігу ховає минуле...

Нині Сент-Міклош – чиста сторінка для закоханих. Тут можна зробити чудові світлини на тлі замку й романтичної фотозони, прогулятися парком зі скульптурами, який навесні та влітку буяє квітами, покататися у справжній кареті та навіть поспілкуватися зі Святим Миколаєм!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виглядає Резиденція Святого Миколая у закарпатському Сент-Міклоші? (ФОТО)

"Я думаю, що пара, яка пробуде в цих стінах деякий час, понесе з собою – свідомо чи на підсвідомому рівні – такі поняття, як справжнє кохання, вірність, любов до свого народу. Можливо, сучасні закохані далекі від таких поглядів, але мені здається, що якщо нам і треба щось взяти з минулого, що це має бути саме таке вміння кохати, захищати і жертвувати, яке продемонстрували Ілона Зріні та Імре Текелі. Це і є, якщо хочете, код їхнього послання нащадкам, те, заради чого вони жили", – казав в одному з інтерв'ю нинішній орендар замку Йосип Бартош.

Побувавши тут, залишається впевненість, що замок живий. У його стінах і досі витає атмосфера кохання. Адже чим, якщо не силою любові пояснити те, як цей замок із року в рік відроджують і вдихають у нього життя подружжя Йосипа та Тетяни Бартошів, які пов'язали з цим місцем і власну романтичну історію?..

І поки тихо падає й хрустить під ногами сніг, а на землю опускається вечір, здається, що з хвилини на хвилину на порозі Сент-Міклоша постануть щасливі й закохані Ілона Зріні та Імре Текелі...

Ксенія Шокіна, спеціально для Uzhgorod.net.ua

історичні дані взяті з відкритих джерел

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

07 грудня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів