«Поганих подій не буває, буває скромний досвід», - закарпатка Надія Логойда про своє видання і творчість

«Поганих подій не буває, буває скромний досвід», - закарпатка Надія Логойда про своє видання і творчість
Днями відбулася зустріч журналіста видання із студенткою-магістранткою УжНУ (словацька філологія) Надією Логойдою. Творчі люди відрізняються своєю загадковістю та відкритістю, тож Надія не є винятком. Говорили про прозу, шлях та особливості видання дебютної книги, а ще про плани на майбутнє.

 

Письменниця розповіла, що коли їй було 12 років, бабуся взяла на себе відповідальність розповісти про особливості підліткового віку та порекомендувала і літературу для підлітків. Надія книгу просто сховала, бо було трохи лячно читати про статеві стосунки та інше. А щоб не розчаровувати бабусю, пошукала в інтернеті книгу для підлітків та знайшла «Курс выживания для подростков» авторства Ді Снайдера соліста групи “Twisted sister”. Книга, яка неймовірно вплинула на життя і подала ідею для написання першої книги «Як жити». Ще одним поштовхом для написання став також гіркий досвід у взаєминах. Письменниця каже, що дозволила собі написати поради не для всіх загалом, а для дівчаток у ніжному віці, адже ця тема була особливо близькою.

«Книга, на мою скромну думку, для дівчат у віці 14-17 років, хоча інтерес до неї проявили і жінки різних вікових категорій. Мені хочеться вірити, що моїй племінниці чи майбутні доньки прочитають його свого часу. «Як жити?» дає можливість дівчатам дізнатися трохи більше. Можливо, міи? досвід не універсальна інструкція, але сміху на один вечір буде достатньо», - розповідає авторка.

«О, слова батьків та їх дурнуваті поради! Господи милосердний, як вони тоді виводили з себе і якими надто правильними здаються тепер. Але у чотирнадцять років хотілося втекти від маминих слів і татових застережень. Тому рятунку ми шукали у подруг та вже трохи старших друзів. Як по-дурному...» (уривок із книги «Як жити»)

Про те, що Надія працює над книгою, знали батьки, проте не сприймали це достатньо серйозно. До третього курсу, каже, і сама забула про неї, бо не вважала чимось особливим, але деякі успіхи в житті дали  впевненості й у авторському таланті. Попри щільний графік дівчина змушувала себе писати не менше 30 хвилин на день і вважає, що саме це  допомогли книзі побачити світ. Єдине, що  довго не могла дописати – фінал, але про це маємо змогу прочитати безпосередньо на останніх сторінках.

Зараз Надія Логойда працює над черговим проєктом. Хоче спробувати себе в жанрі роману, тому розвиває кілька сюжетних ліній. Книга буде про любов. Письменникам-початківцям бажає не здаватися та працювати щодня, навіть якщо нема натхнення, адже просто перечитуючи роботу, можна додати щось нове чи виправити старе.

Насамкінець авторка поділилася ще словами своєї духовної наставниці Маріам Петросян: «Не перечитуйте свою ж книгу після друку, адже завжди буде, що виправити. Перевипуском можна зіпсувати твір, який подобається читачам».

Галина Совбан

 

27 листопада 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів