Ужнівці моніторили небезпечні зсувні процеси на території Солотвинського солерудника

Ужнівці моніторили небезпечні зсувні процеси на території Солотвинського солерудника
У команді міжнародного проєкту – викладачі і студенти інженерно-технічного та географічного факультетів.

 

У рамках міжнародного проєкту HUSKROUA/1702/8.1/0065 «Розширення діючої «Системи космічного захисту від надзвичайних ситуацій», що серед іншого передбачає спостереження за небезпечними природними й техногенними геопроцесами на транскордонній території Угорщини, Словаччини, Румунії та України” (GeoSES) 17–18 листопада відбувся 2-й етап моніторингу небезпечних зсувних процесів на території ДП «Солотвинський солерудник» (смт Солотвино), який включав GPS-спостереження та лазерне сканування.

Представники фірми TNT-TPI проводили навчання й тестове сканування сучасним лазерним сканером FARO Focus S150, придбаним ДВНЗ «УжНУ» в рамках цього проєкту.

У польових вимірюваннях брали участь члени команди проєкту: керівник Наталія Каблак, виконавчий менеджер Іван Калинич, менеджер із заходів Олександр Рейтій, технічний менеджер Марія Ничвид; директор ДП «Закарпатгеодезцентр» Іван Проданець, студенти інженерно-технічного (Петро БердарГабор Гаврильцьо) та географічного (Вадим Луцьо) факультетів.

Наслідком вимірювань стане побудова 3D-моделей сканованих об’єктів, зокрема провалу в районі урочища Чорний мочар, де активізовані карстові процеси та пов’язані з ними зсуви. Це дасть змогу виконати моніторинг змін розмірів карстових утворень, оцінити ступінь небезпеки для населення та довкілля, а також ужити заходів щодо зниження ризиків стихійних лих і запобігання надзвичайній ситуації у селищі Солотвині.

Медіацентр УжНУ

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

22 листопада 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів