Беріть на замітку: популярні трави до чаю, які варто засушити на зиму

Беріть на замітку: популярні трави до чаю, які варто засушити на зиму

 

Багато дачників в кінці літа збирають і сушать цілющі трави, щоб взимку заварювати смачний і корисний чай, додавати в улюблені страви ароматну приправу або використовувати для догляду за шкірою і волоссям, інформує Ukr.Media. Розповідаємо про топ-5 найкращих рослин і про те, як їх правильно збирати і зберігати.

Липа

Не пропустіть момент зібрати квіти липи, поки вона не відцвіла. Липа відмінно допомагає при застудних захворюваннях, зміцнює імунітет, має протизапальні та антибактеріальні властивості і виводить токсини з організму.

Липу можна збирати з приквітком, який знаходиться поруч з квітконіжкою, тому що в цій частині рослини міститься багато корисних речовин.

Зрізати квіти можна звичайними ножицями або невеликим секатором, а потім розкласти на підносі, папері або газеті для висушування.

Розкладайте квіти в сухому провітрюваному місці, куди не потрапляють сонячні промені і періодично перемішуйте. Через 3-4 дні квіти можна перекласти в скляну банку або в пакет з паперу.

Іван-чай (кіпрей)

У Іван-чаї в 6 разів більше вітаміну С ніж в лимонах, а також велика кількість органічних кислот, заліза, міді та марганцю. Але Іван-чай збирають не лише з лікувальною метою для заварювання, його також використовують в якості приправи для салатів або каш, а листя смажать і тушкують. Правда, для цієї мети збирають в їжу молоді верхні листки ще до цвітіння, пізніше вони набувають гірчинки. Для трав'яного чаю збирається верхня частина рослини, разом з листям і квітами, які легко обламуються.

Після збору його необхідно ретельно перебрати, видаляючи зів'ялі і пожовклі частини і розкласти на рівній поверхні подалі від сонячних променів. Листя не потрібно висушувати, а хоча б трохи підв'ялити, періодично перемішуючи. Це займе не більше 24 годин. Після цього їх необхідно перекрутити в м'ясорубці або перетерти між долонями, щоб листя пустили сік і потемніли.

Потім листя іван-чай потрібно перекласти в скляну ємність або пластиковий контейнер, притиснути руками і відповідним пресом, накрити вологим рушником і залишити ще на добу для ферментації при температурі близько 25 градусів. (чим вище температура, тим швидше пройде ферментація).

Коли процес буде завершено, з'явиться приємний, запах цукерок. Листя необхідно укласти на деко, і підсушити в духовці близько 40 хвилин при температурі 100-150 градусів. Коли листя охолонуть, їх потрібно пересипати в ємності для зберігання.

Звіробій

Звіробій застосовують при різних захворюваннях, а також в якості поживних масок і бальзамів. Його також додають в трав'яні збори, тому що рослина допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту і добре виводить токсини з організму.

Верхню частину рослини необхідно зібрати у період квітнення, зрізуючи ножицями разом з квітами і листям. Сушити звіробій, як будь-яку траву, потрібно в темному провітрюваному місці декілька днів.

Ромашка пахуча

Квіти ромашки широко використовують в лікувальних і косметичних цілях, а ще ромашка відмінно допомагає при безсонні і тривожних станах.

Для заготовок збирають тільки квітки і розкладають тонким шаром в провітрюваних місцях в тіні на папір або деко. Для повного висихання знадобиться близько тижня. Якщо розтерти квіточку між пальцями, повинна з'явиться пил. Це означає, що рослина висохла. Тоді залишиться пересипати ромашку в паперовий пакет або мішечок з тканини.

Чорна смородина

Листя чорної смородини мають масу корисних властивостей і незвичайний, яскравий аромат, тому їх теж використовують в сушеному вигляді в якості добавки в чай.

Листя застосовують в лікарських цілях для зупинки кровотеч, виведення шлаків, токсинів, зняття набряклості і загального очищення організму. Збирати листя можна після того, як зібрали урожай ягід чорної смородини. Зрізати слід здорове, зелене листя, а потім підсушити їх протягом доби в сухому, темному місці.

Підсушене листя необхідно зібрати в невеликі пучки по 8-10 штук і обережно скрутити в ковбаски. Потім їх необхідно залишити у відкритій ємності ще на 12 годин. Коли сировина буде готова, ковбаски потрібно дрібно нарізати ножем і залишити в духовці при температурі близько 100 градусів приблизно на 1 годину.

Календула лікарська

Квітки нагідок можна використовувати не лише в якості полоскань для горла. Календула покращує роботу серця, допомагає нормалізувати тиск і сприятливо діє на нервову систему. Також рослина можна додавати в супи для заправки з розрахунку 1 ч.л. на порцію супу.

Квітки зрізають разом зі стеблом в суху сонячну погоду, бажано, ближче до обіду, щоб з рослин встигла зійти роса.

Місце для висушування має бути теплим, сухим, добре провітрюваним і захищеним від впливу сонячних променів. У перші три доби бутони потрібно перевертати раз в день. Весь процес займає близько 10 днів, після чого календулу можна перекласти в невелику картонну коробку або в банку з темного скла.

Трав і квітів, які можна сушити і використовувати для фіточаїв або в якості спецій для приготування страв дуже багато. Тож не бійтеся експериментувати і з часом ви знайдете найкращі добавки для чаю, яким будете ласувати холодними зимовими вечорами.

 

10 серпня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів