Ужгородські ресторатори: чому до 22.00 вірус на терасах не поширюється, а після 22.00 наступає «пандемія»?

Ужгородські ресторатори: чому до 22.00 вірус на терасах не поширюється, а після 22.00 наступає «пандемія»?
Або відстоювання прав, або загибель бізнесу – такий висновок можна зробити з сьогоднішнього зібрання підприємців в Ужгороді на набережній Незалежності. Близько сотні рестораторів та готельєрів украй обурило останнє рішення комісії ТЕБ та НС при Закарпатській ОДА про посилення карантинних заходів у області. Насамперед йдеться про заборону роботи закладів громадського харчування, зокрема, терас, після 22.00. У чому річ і до чого це може призвести – цікавилися і журналісти нашого видання.

 

Чому повинні страждати всі?

Насамперед слід відзначити, що ініціювали зустріч підприємці разом із Закарпатською туристичною організацією.  Відповідне звернення оприлюднив на своїй сторінці в мережі Фейсбук президент організації Федір Шандор:

«У зв’язку з оголошенням чергового карантинного «обмеження», яке прямим чином стосується і так ледь животіючого готельно-ресторанного бізнесу, ЗАКЛИКАЄМО Вас взяти друзів, колег, близьких та знайомих та прийти на зустріч, яка відбудеться в Ужгороді, біля пам’ятника Волошина в понеділок, 6 липня 2020 року, о 12 годині. Вважаємо, що анонсовані обмеження, є алогічними на даному етапі пандемії, тому, що Функціонування закладів(приміщень), які здаються в оренду для проведення масових заходів було заборонено з початку карантину і послаблень щодо їх діяльності не оголошувалось! До сьогодні діє заборона і на масові заходи більше 10 осіб! В чому суть даного «посилення карантинних заходів»?

На ініційованій зустрічі, хочемо почути від представницьких органів:

1.Чому до 22.00 вірус на терасах не поширюється, а після 22.00 наступає «загострення пандемії»?!

2. Чому на ринках, заводах, та у маршрутках (особливо з нашим рівнем чистоти та комфорту перевезень) є менш небезпечно, ніж у закладі, який має значні території, персонал та якісні засоби, дезінфекції і дотримується всіх норм безпеки?!

3.Чому не ініціюється зустрічі з бізнесом для обговорення проблематики, яка існує і практично найгостріше стоїть саме у нашій сфері, що є стратегічною для регіону Закарпаття?

4.Чому не йде мова про чітке розмежування карантинних дій по районам області, чому страждають всі, якщо можна локально та більш логічніше запровадити карантинні обмеження і запровадити АДАПТИВНИЙ карантин ЛОКАЛЬНО, а не у всій області!?

5. Хто допоможе нам, врешті решт, вийти зі скрути!?

6. Яка комісія створена для допомоги законослухняним підприємцям, які несуть колосальні збитки, що зумовлені 4-х місячним простоєм!

7. І останнє, але найважливіше, хто нагодує сім‘ї сотень і тисяч працівників, які втрачають роботу через необдумані рішення КОМІСІЙ!»

Що вирішили під час зустрічі?

Ще до зустрічі з владою наш кореспондент поспілкувався з кількома підприємцями. Ось яка виглядає сумна «картина».

Любомир Диковець, співвласник пабів «Белфаст», розповів про те, що карантин «загнав» їхню мережу у великі борги. «Під час карантину дуже багато продуктів зіпсувалося, напої скисли, в підсумку для нас – великі збитки. Ми втратили певну кількість людей – вони просто звільнилися, пішли шукати роботу в інші місця.  Заклад мережі один зачинений повністю, бо він має тільки внутрішній зал, інший – має невелику терасу. На її облаштування довелося витратити ще кошти, що завдало додаткових збитків. З огляду на відвідуваність очевидно, що виходити з цього ми будемо ще довго.  А тут іще й рішення комісії про заборону роботи з 22.00. Це дуже обурило. Саме тому ми зібралися тут, щоб почути відповідь на питання, чому запроваджений карантин у закладах громадського харчування саме з цієї години? Що це дасть. Бо виходить так, що зранку коронавірус спить, в обід спить, а після 22.00 виходить «на обхід»?..

Василь Пинзеник, власник мережі закладів «Бітанга» в Ужгороді, додає, що одразу після рішення комісії, в суботу зранку, група ужгородських підприємців ініціювала зустріч з міським головю Ужгорда Богданом Андріївим. «Ми ще в суботу зранку, після того, як нам стало відомо про рішення комісії ТЕБ та НС про обмеження закладів харчування, зустрілися з міським головою, ми хотіли обговорити логіку таких дій обласної влади і те, що ми можемо зробити в даній ситуації. У нас була доволі тривала дискусія, за результатами якої ми домовилися про нинішню зустріч. Підготували лист, підписаний практично всіма ресторанами та закладами харчування Ужгорода, з яким ми хотіли би звернутися до голови комісії, тобто, очільника Закарпаття Олексія Петрова. Таким чином хочемо достукатися до влади і домовитися про наше подальше співіснування. Ми прекрасно розуміємо, що оголошений карантин, у жодному разі не применшуємо небезпеку COVID-19, ми готові йти назустріч, але є певні рамки, яких дотримуватися вкрай складно  – мова про  закриття закладів із 22.00, особливо тих, які не в житлових будинках, в яких виконують всі протиепідемічні вимоги. Зараз велика спека, яка починає спадати тільки о 20.00-21.00, люди тільки починають виходити на вулицю, а ми вже всі вимушені зачиняти заклади, виганяти відвідувачів. Це є складно, і якщо ми будемо виконувати ці норми, то наш бізнес настільки постраждає, що ми реально фізично не зможемо розрахуватися як із старими боргами, які виникли і накопичилися під час карантину, так і не зможемо підготуватися до 2 хвилі, яка, з великою імовірністю, буде в осінньо-зимовий період. А це буде 5 місяців. Нам треба потриматися якось ці п’ять місяців. Треба зібрати якийсь ресурс на цей час. І це стосується не тільки нас, підприємців, це стосується великої кількості наших працівників та їхніх родин, це стосується і орендодавців, які видають нам приміщення. Для того, щоб зібрати ресурс, нам треба дозволити зараз більш-менш повноцінно працювати, при цьому, наголошую, ми дотримуємося всіх карантинних вимог!»

Підприємці наголошували й на тім, що саме в Ужгороді рівень захворюваності незначний, а ось по інших районах ситуація вкрай напружена. «Я їздила цими вихідними по області й бачила величезну кількість людей у різних закладах, на території баз відпочинку, санаторіїв… – розповіла одна з присутніх власниць закладу громадського харчування. – Ми розуміємо все, і очевидно, що правильно не дозволяти працювати закладам. Де проводять весілля, урочисті заходи тощо, бо це є скупчення людей й ризик поширення недуги, але чи варто було обмежувати роботу терас із 22.00, якщо вони все одно працюють на вулиці і ми самі слідкуємо за дотриманням вимог, бо в разі чого, як кажуть, і свята воді не відмиє… Стараємося забезпечувати і масками, і рукавичками. І дезінфекційними засобами. І це постійно контролюють відповідні органи в Ужгороді, а по області такого немає… Таке враження, що ми тут, в Ужгороді, в полі зору, то нас і контролюють, а тих, хто подалі – ні. Не можу бути зрівняйлівки, має бути розумний підхід у таких рішеннях, усім складно, але такими рішеннями ми всі ще в глибший кут заганяємо одні одних…»

Зустріч із міською владою Ужгорода: чого вдалося досягти?

На зустріч із підприємцями прийшов міський голова Ужгорода Богдан Андріїв (нікого від Закарпатської ОДА, до речі, не було).

На набережній Незалежності Богдан Євстафійович повідомив: на засіданні міського штабу з ліквідації надзвичайних ситуацій прийнято рішення звернутися до регіональної комісії ТЕБ та НС про перегляд рішення щодо заборони роботи закладам харчування після 22 години та  відновлення роботи громадського транспорту у вихідні.

«Я вас повністю розумію, знаю, як вам важко, що багато хто у вкрай скрутному становищі, були слушні зауваження і запрошую долучитися до пошуку компромісу. Не все залежить від місцевого органу самоврядування, є рішення, які приймають на рівні держави, є такі, що на рівні області і це необхідно виконувати. Крім того, захворюваність зростає, кількість важких випадків та смертей теж, тому вкотре дуже прошу дотримуватися протиепідемічних заходів», – сказав Богдан Євстафійович.

На запитання підприємців, зазначив, зокрема, що хоч у місті значні ненадходження до бюджету, планується винести на найближчу сесію питання про тимчасові пільги для бізнесу, скажімо, скасування орендної плати за літні тераси біля закладів громадського харчування.

Як ми вже повідомляли, сьогодні ужгородські підприємці зустрінуться з керівництвом області. І саме в ці хвилини триває зустріч рестораторів. готельєрів, міського голови Богдана Андріїва із владою області. Чи вдасться про щось домовитися – поінформуємо наших читачів згодом.

uzhgorod.net.ua

 Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

06 липня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів