Закарпатцям роз'яснили, як формується ціна на електроенергію для споживачів області

 Закарпатцям роз'яснили, як формується ціна на електроенергію для споживачів області
Останнім часом на ринку електроенергії з’явилась велика кількість недобросовісних постачальників, які пропонують споживачам, заживленим від мереж операторів систем розподілу, які проводять свою господарську діяльність на території Закарпатської області, комерційні пропозиції, що не відповідають дійсним цінам купованої електричної енергії в Бурштинському енергетичному острові.

 

Турбуючись про добробут своїх клієнтів, підтримуючи і сприймаючи конкурентність, що виникає на ринку електричної енергії, хочеться відзначити, що при виборі пропозицій від інших постачальників варто звертати увагу на вартість електроенергії саме в Бурштинському енергетичному острові, аналізувати складові цін на електричну енергію та бути в курсі подій, що складаються на ринку електроенергії.

Нагадаємо, що з 1 липня 2019 року в Україні запрацював новий ринок електроенергії: від моделі єдиного покупця і продавця, яким виступав ДП «Енергоринок», до впровадження конкурентних механізмів на ринку електричної енергії в Україні. Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), було ухвалено рішення щодо визначення двох окремих торговельних зон, які діють у новому ринку електроенергії – «Бурштинський енергетичний острів» (далі – БуОС) та «Об'єднана енергетична система України» (далі – ОЕС України).

Тому просимо споживачів ТОВ «Закарпаттяенергозбут», які приєднані до електричних мереж і фізично розташовані на території Закарпатської області, у разі надходження до них пропозицій від інших постачальників звертати увагу на факт підключення таких до електромереж «острова Бурштинської ТЕС», щоб убезпечити себе у майбутньому від неочікуваного стрімкого підняття цін на електричну енергію після укладення договору з новим електропостачальником.

БуОС — умовна територія, на якій розташовані електричні мережі Бурштинської електростанції разом із прилеглою до неї електромережею та власними споживачами електроенергії в межах Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей.

БуОС працює в синхронному режимі з енергосистемою Європи та не має зв'язку з енергосистемою України (ОЕС України).

В БуОС функціонують усі сегменти ринку, за допомогою яких здійснюється купівля-продаж електричної енергії, а саме: ринок «на добу наперед» (РДН), внутрішньодобовий ринок (ВДР) і балансуючий ринок (БР), на яких формується вільна (ринкова) ціна. В середньому, ціна в БуОС від самого початку запуску ринку вища, ніж в ОЕС України.

Відтак ТОВ «Закарпаттяенергозбут» купує електроенергію для своїх споживачів, які розташовані на території Закарпатської області, виключно від БуОС за цінами, які складаються на ринку електричної енергії у торговельній зоні БуОС. Купівля електроенергії за ціною, що формується на ринку електричної енергії у торговельній зоні ОЕС України, для споживачів ТОВ «Закарпаттяенергозбут», які розташовані на території Закарпатської області, неможлива в зв'язку з тим, що всі споживачі електричної енергії Закарпаття віднесені до торговельної зони БуОС.

У липні 2019 року середньозважена ціна на РДН в БуОС була вищою за аналогічну ціну в ОЕС України на 3,6%, у серпні 2019 – на 11,2%, у вересні 2019 – на 19,1%, у жовтні 2019 – на 22,4%., у листопаді 2019 — на 35,4% , у грудні 2019 — на 33%, у січні 2020 — на 22,3%, у лютому 2020 — на 36,3% , у березні 2020 — на 15,8% , у квітні 2020 — на 19,9%.

Порівняння середньозваженої ціни на РДН в БуОС та ОЕС можна переглянути на сайті за посиланням: https://zakarpatzbut.energy/…/spozhivacham-zakarpatskoyi-ob…

Уся інформація щодо торгів на РДН та ВДР, зокрема, про ціни та обсяги купівлі-продажу електричної енергії оприлюднюється Оператором ринку електричної енергії. Переглянути середньозважену ціну, яка склалася у торговельній зоні БуОС, можна на сайті Державного підприємства «Оператор ринку», перейшовши за посиланням https://www.oree.com.ua/.

ТОВ «Закарпаттяенергозбут» працює на ринку електроенергії з моменту його створення, має надійні та безпечні механізми закупки електричної енергії. Ми працюємо для кожного споживача і сподіваємось на подальшу співпрацю і розуміння.

Адміністрація ТОВ «Закарпаттяенергозбут»

 

20 червня 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів