Як обробляти ранню зелень, щоб нейтралізувати шкідливі речовини?

Нагадаємо: до групи ризику, в першу чергу, потрапляють люди, особливо діти, зі зниженою кислотністю шлункового соку та хворі на гастрити з пониженою кислотністю.
Не слід забувати і про те, що при варінні і тушкуванні нітрозоаміни випаровуються, тому при приготуванні капусти, буряка, кабачків не потрібно їх закривати кришкою.
"Нітрати, потрапляючи в організм разом з радіонуклідами, підсилюють ефект радіаційного впливу, який, в свою чергу, підсилює вплив канцерогенів. Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо та й недоцільно – разом з ними “гинуть” і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість все-таки можна, дотримуючись елементарних правил", - пояснює Г. Ломага.
Первинна обробка рослинних продуктів
1. Зняття зеленого листя, що покриває качани, видалення качану з капусти, товстих стебел листя зелені, видалення дрібних коренів з буряка та моркви, обрізання огірка з обох кінців – усе це дозволяє знизити вміст нітратів на 20—30%.
2. Бланшуйте і відварюйте овочі у великій кількості води. Одержаний відвар зливається одразу після закінчення готування, тому що при охолодженні частина нітратів повертається в овочі. (При нарізанні овочів у відвар переходить більше нітратів. Сам відвар вживати не можна, так як саме в нього і перейшли нітрати.
3. Очищення від лушпиння буряка, моркви, картоплі у 2—6 разів підвищує перехід нітратів у воду при відварюванні).
4. Промивання водою та механічна очистка продуктів знижує вміст нітратів на 10%. Замочуйте продукти у чистій від нітратів воді у співвідношенні 1:10 на протязі не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах на 25—30%.
5. Вимочуйте овочі в одновідсотковому розчині аскорбінової кислоти, що зменшує вміст нітратів на 36—58%. А вимочування в однопроцентному розчині столової солі й аскорбінової кислоти протягом доби дозволяє знизити вміст нітратів майже на 90%.
6. Соліть і заквашуйте овочі. На четвертий день вміст нітратів починає падати, на 18 день дана сполука майже не визначається.
7. При годуванні дітей морквою використовуйте зовнішній шар, який залишається безпечним, адже нітрати переважно накопичуються у її центральній частині.
Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі
До теми
- До національної ініціативи «Ветеранський спорт» уже долучилися 4 спортзали Ужгорода
- Відсьогодні на Закарпатті розпочинають «Школу безпеки 2.0» для жінок та дівчат
- Топ-5 термальних курортів Закарпаття: релакс та перезавантаження
- Закарпатці можуть отримати грантову підтримку від УКФ для реалізації власних культурних проєктів
- Хто складатиме НМТ у 2025 році: ключові вимоги та особливості вступної кампанії
- Закарпатцям нагадують про небезпечність африканської чуми свиней
- Завтра, 3 січня, на Закарпатті погіршення погоди - синоптики попереджають про значні снігопади, хуртовини та ожеледицю
- Поради закарпатцям, як подбати про пожежну безпеку на свята
- До уваги закарпатців! Графік відключення світла на понеділок, 30 грудня
- Світло відключатимуть і завтра. Графік від "Закарпаттяобленерго" на 27 грудня
- Відключення світла повертаються: "Закарпаттяобленерго" оприлюднило графік на завтра, 26 грудня
- В Україні, зокрема, і в Закарпатській області, тривають додаткові заходи з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця
- До уваги закарпатців! Укренерго скасувало відключення світла для населення завтра, 18 грудня
- До уваги! Графік відключення світла на завтра, 18 грудня!
- 17 грудня відключення світла не прогнозується
- Графік відключення світла на Закарпатті у понеділок, 16 грудня
- На Закарпатті оголошено штормове попередження
- До уваги! Графік відключення світла на Закарпатті на неділю, 15 грудня
- До уваги закарпатців! Графік відключення світла на завтра, 14 грудня
- До уваги! "Закарпаттяобленерго" змінило графіки відключень на сьогодні, 13 грудня
До цієї новини немає коментарів