Вартість вищої освіти в Україні зросте, – заступник міністра освіти Єгор Стадний в Ужгороді

Вартість вищої освіти в Україні зросте, – заступник міністра освіти Єгор Стадний в Ужгороді
На третині спеціальностей для студентів-контрактників зросте вартість навчання. Про це вчора під час зустрічі з освітянами УжНУ повідомив заступник міністра освіти і науки Єгор Стадний.

 

Чиновник пояснив це тим, що вартість навчання бюджетників, яку сплачує держава, у двічі, а іноді й тричі вища за суму, яку сплачують студенти контрактної форми навчання, тому МОН має намір поступово урівнювати вартість навчання. 

"Уже цього літа вступники платитимуть на третині спеціальностей підвищені ціни на контракт.Це не буде стосуватися нинішніх студентів, які вже навчаються, а тільки майбутніх вступників. Рішення впроваджуємо дуже поступово: починаємо з 60% вартості і лише на третині спеціальностей. Ціну не можна піднімати більше, ніж три офіційні заробітні плати в області. Є державне субсидіювання контрактників, пільгові кредити", – повідомив Єгор Стадний.

Зі слів чиновника, торкнеться це перш за все найпопулярніших спеціальностей: економіки, менеджменту, психології, міжнародних відносин тощо. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замміністра освіти в Ужгороді: анонсує розвиток технологічних спеціальностей в освіті

У МОН таким чином планують збільшити фінансові надходження до вищих навчальних закладів: "Ми очікуємо збільшення надходжень в університет за рахунок контрактних коштів. Це збільшить і оплату праці. Якщо порахувати навчання у репетитора і навчання в університеті, то репетитор уже бере більше, ніж університет".

"Проблема в тому, що батьки краще куплять євробляху за 4000$, аніж оплатять бакалаврат дитині приблизно за ті ж гроші. Але вклад у освіту дитини принесе більші дивіденди, ніж вклад в автомобіль", – констатує заступник міністра.

Також він зауважив, що якщо у людей в пріоритеті поганенький університет за кордоном, аніж якісний в Україні, то це шлях внікуди.

Uzhgorod.net.ua

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВНЗ зможуть продавати майно, а кращі викладачі зароблятимуть більше, — заступник міністра освіти в Ужгороді

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

25 лютого 2020р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів