На Закарпатті відкриють перший Музей виноградарства і виноробства

На Закарпатті відкриють перший Музей виноградарства і виноробства
У Берегові відкриють перший Музей виноградарства і виноробства Закарпаття та презентують музичний фільм «Ой на горі винобрання». Цієї суботи, 12 жовтня, у Берегові відбудеться свято, присвячене знаковому для Закарпаття продукту, ба навіть мистецтву – вину і виноробству.

 

Урочисто відкриють Музей історії і культури виноградарства і виноробства Закарпаття, який є не тільки першим, а й інтерактивним та має дуже цікавого господаря. Окрасою відкриття стане презентація музичного фільму «Ой на горі винобрання» від «Akurat Закарпаття» за участю Закарпатського народного хору.

Музей має оригінальну назву: Музей винороба Чиза. Це реальна історична фігура, чоловік, який жив поблизу сучасного Берегова у XIII столітті, володів виноградниками в урочищі Чизай, яке й отримало свою назву від його імені.

Музей – це не збірка старих експонатів, а сучасний заклад нового формату, який у легкій і цікавій формі знайомить з великим обсягом інформації про виноград, вино, виноробство, його розвиток у світі, Україні і нашому регіоні. А ця історія точно варта уваги, адже на процес мали впливи різні народи і культури. Цим історичним «лабіринтом», а насправді чотирма затишними залами з інтерактивними елементами, гостей проводить сам винороб Чиз. Команда провідної виноробні Закарпаття, яка вклала у створення Музею багато сил і душі, «оживила» цю особу. У характері персонажа риси, завжди притаманні краянам: гостинність та любов до своєї землі і справи.

«Ой на горі винобрання» – це програма із перлин музики й танців Закарпаття, ув’язана на темі улюбленого краянами процесу: збору винограду і початку роботи над вином.

Як розповіла продюсерка фільму, засновниця «Akurat Закарпаття» Наталія Штефуца, вона загорілася зняти цю програму, щойно побачила її у виконанні легендарного колективу: «Якраз і сезон, виноград збирають! Відразу подумала саме про виноградники Малої Гори, мені дуже подобаються краєвиди. Я багато уваги приділяю популяризації Закарпаття. І коли побачила композицію «Ой на горі винобрання», зрозуміла, що її треба показувати масово як закарпатцям, так і українцям і далеко за нашими кордонами. Вона уособлює найкращі традиції Закарпаття: народні пісні, танці, костюми, обряди, ну і звичайно, виноградники, збирання врожаю й саме виноробство».

Наталія Петій-Потапчук, Заслужена діячка культури України, художня керівниця заслуженого академічного Закарпатського народного хору, розповіла про народження композиції «Ой на горі винобрання».

«Коли я прийшла в Закарпатський народний хор, то вирішила, що нам варто створити програму, яку буде якнайбільш близька закарпатцям, і дуже життєву. Вино – це символ Закарпаття і це мало бути пов’язане саме з вином. І, без сумніву, з різними культурами, які дружно співіснують у Закарпатті. Ці музику, пісні і танці більшість краян знають і люблять з дитинства. Метою було надати максимальну автентичність. Спільними зусиллями це вдалося і зараз композиція дуже популярна, дуже улюблена, їй аплодували і в столиці, і в багатьох містах Європи. Тепер її зможе побачити глядач не тільки на концертах», – говорить Наталія Йосипівна.

Відкрити справжній, цілісний і сучасний музей – ідея і мрія засновника Шато Чизай Геннадія Гутмана.

«Це моя данина поваги нашим предкам, нашим традиціям і самому Закарпаттю. Без винограду, без вина, ми не можемо уявити ані Берегівщину, ані весь край. Життя дало мені можливість продовжити славну історію вина Закарпаття. Моя мрія – повернути йому велику славу і знову вписати область на карту світу як виноробний регіон. У Шато Чизай ми не просто виготовляємо вино. Ми передовсім любимо те, що робимо, і хочемо цією любов’ю ділитися. Тому ласкаво запрошую на наше свято і щодня в Музей винороба Чиза!», – каже Геннадій Йосипович.

Свято на території виноробної компанії (Берегово, урочище Чизай, 1) розпочнеться 12 жовтня об 11-ій годині у форматі Дня відкритих дверей і триватиме до вечора. Урочисте відкриття Музею винороба Чиза о 12-ій, і вже о 12.45 – презентація музичного фільму. Форма для реєстрації для участі у святі за посиланням: https://chizay.com/museum-winemaker-chiz/. Вхід вільний!

Читайте наші найцікавіші новини також у Інстаграмі та Телеграмі

 

10 жовтня 2019р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів