Чи вирішить проблему безробіття в Закарпатті сільський туризм?

Принаймні сприяти цьому повинна новостворене представництво в регіоні Всеукраїнської федерації сільського туризму в Україні

 

З нагоди відкриття у Закарпатті представництва Всеукраїнської федерації сільського туризму на засіданні Ужгородського прес-клубу реформ Президент Федерації Володимир Кафарський розповів, що сьогодні в Україні діють вже чимало об’єднань та організацій у сфері туризму і саме настав час об’єднати їх у єдину систему, яка б координувала дії усіх зацікавлених сторін та лобіювала інтереси цієї сфери. Наразі, за словами В. Кафарського, „зелений” туризм в Україні значно відстає від розвитку галузі у сусідніх країнах. Найпершою проблемою цього є відсутність державного фінансування та навіть управління, адже туризм на владному рівні „приєднують до Міністерства культури, то до євроінтеграції”. „У бюджет не закладено коштів на підтримку і розвиток сільського туризму, тоді як підприємства та приватній підприємці поповнюють казну чималими сумами податкових внесків, — каже Володимир Кафарський. — Тому Федерація ставитиме питання перед владою про фінансування сільського туризму, а також про необхідність надання пільг сільським господарям, які працюють у цій сфері”. Другою проблемою галузі В. Кафарський називає відсутність професійної підготовки працівників туризму. Федерація планує відкрити систему дистанційного навчання з питань сільського туризму в Україні. Водночас навіть коли селяни знатимуть, що саме вони повинні забезпечити для потреб туриста, виникає не менш важка перепона — „де взяти туриста”. Володимир Кафарський коментує: „В Україні нема зв’язків між регіонами щодо можливостей туризму. Схід не знає, як і за скільки можна відпочити, наприклад, у західних областях і навпаки. Тому ми плануємо створити єдину інформаційну систему. У Закарпатті, до речі, видано прекрасні інформаційні довідники, але їх треба ще донести до потенційних споживачів”. Ще одним напрямком роботи Федерації її Президент називає питання розвитку кредитних спілок на селі.
Минулої суботи керівники Всеукраїнської федерації сільського туризму провели зустріч з представниками закарпатських садиб та обрали склад закарпатського представництва Федерації. Головою осередку Федерації сільського туризму обрано депутата Закарпатської обласної ради Віктора Бирковича. За словами депутата, у Закарпатті вже понад 400 сільських садиб готові прийняти туристів. Є всі можливості для того, аби край зміг заробляти з туризму чималі кошти, однак потрібна і державна підтримка. Сільський туризм, за словами В. Бирковича, міг би вирішити проблему безробіття у гірській місцевості. Щодо відвідувачів, то потенційними „клієнтами” для карпатського сільського туристичного бізнесу Віктор Биркович розглядає 18 мільйонів української діаспори.
Як повідомив начальник управління з питань туризму і курортів Закарпатської ОДА Олександр Марченко, в області діють 2 програми розвитку туризму. Цьогоріч на потреби туризму вперше виділено кошти з бюджету — 30 тисяч грн. На ці гроші зокрема було опубліковано інформаційний каталог „Закарпатські села запрошують на відпочинок” (довідник про 160 сільських садиб). 40 найкращих сільських садиб уміщено також у буклеті, надрукованому за сприяння Проекту розвитку лісового господарства у Закарпатті FORZA. „Туристи, які їдуть в Україну, повинні сплатити мито, яке цього року зросло на 20%. Це ніяк не сприятиме збільшенню кількості охочих відвідати Україну. До того ж українці, які їдуть за кордон, мита не платять”, – зазначив О. Марченко. Посадовець також зауважив, що найкраще сільський туризм розвинений на Берегівщині та Виноградівщині — районах, які межують із Угорщиною, звідки й запозичила область досвід розвитку „зеленого” туризму.
Володимир Кафарський також пообіцяв, що Федерація сільського туризму створить сектор історичної регіоналістики, оскільки саме відпочинок на селі дає змогу пригадати традиції свого народу.

 

08 грудня 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів