П’ять традиційних закарпатських страв з бринзою

Банош
Що б приготувати 4 порції баношу, потрібно: 2 склянки кукурудзяної крупи, 750 г сметани, 100 г бринзи овечої, 40 г вершкового масла, червоний перець та шкварки/гриби за смаком.
Сметану розігріти, цівкою всипати кукурудзяну крупу й ретельно мішати дерев’яною колотівкою, поки не з’явиться на каші масло.
Далі бринзу, масло і червоний перець змішати. На глиняну пласку тарілку покласти банош, бринзу з маслом і червоним перцем. До баношу можна подавати присмажені шкварки чи гриби.
Токан по-Хустськи
На 4 порції: 2 склянки кукурудзяного борошна, 6 склянок води, 200 г Традиційної Бринзи Хустщини, 80 г копченого сала, сіль за смаком.
Варимо токан у місткій посудині (найкраще казанок). у казанок наливаємо воду, додаємо сіль та 4 столові ложки борошна і доводимо до кипіння.
Після цього, тоненькою цівочкою додаємо борошно що залишилось. Повільно помішуємо дерев’яною ложкою.
Топимо копчене сало на смалець і шкварки. Відкладаємо.Беремо миску, широку і не високу. Дно і стінки цієї миски щедро змащуємо смальцем.
Викладаємо у миску шар токану товщиною біля 2 см і посипаємо його бринзою. Шаруємо так, поки є місце в мисці або не закінчаться продукти. Верхній шар посипаємо бринзою і шкварками. можна додати трохи зелені за смаком.
Книш Гуцульський
На 4 порції: 350 г кукурудзяного борошна, 40-50 г бринзи, 0,5 склянки води, щіпка солі, зелень петрушки і кропу, 1 зубчик часнику, 10 сала.
У киплячу підсолену воду всипати просіяне кукурудзяне борошно, заварити тісто, добре вимішати, щоб не залишилося грудочок, і відкласти на деякий час, щоб воно охолонуло і загусло.
Підготовлене тісто розділити на частини і на дошці, посипаній пшеничним борошном, розкачати невеликі коржі. На середину кожного коржа покласти розтерту бринзу, змішану з дрібно нарізаною зеленню петрушки, кропу та тертим часником. Начинку загортаємо у тісто, зверху кладемо тонку скибку сала і випікаємо в духовці.
Страву рекомендовано їсти гарячою.
Помазанка із бринзою
Для приготування треба: 150 г овечої бринзи, 150 г горіхів, 60 г вершкового масла, часник за смаком.
Витягуємо масло і даємо йому трохи розм’якнути. Горіхи обсмажуємо на сковороді без олії, постійно помішуючи, поки не почне відлущуватися лушпиння від більшості горіхів. Якщо лушпиння легко стирається – можна знімати з вогню. Даємо горіхам охолонути та очищаємо їх. Подрібнюємо горіхи максимально мілко. Змішуємо із бринзою, маслом та потертим часником. Збиваємо у блендері до стану однорідної маси.
Рекомендовано вживати із чорним хлібом.
Ріплянка
На 4 порції: 500 г картоплі, 1 склянка кукурудзяного борошна (крупи), 80 г овечої бринзи, 50 г вершкового масла, сіль за смаком.
Почищену картоплю, нарізану на кубики, посолити, залити кип’ятком і зварити. Воду з картоплі не зливати і до неї всипати кукурудзяне борошно. Вимішати на однорідну масу, щоб не було грудок, досолити за смаком.
Посуд для запікання змастити грубим шаром вершкового масла, накласти картопляну масу. Наверх накласти грудочки масла і посипати бринзою. Запекти в нагрітій духовці (220?) протягом 30-40 хвилин до золотистої кірочки. Подавати гарячою. Кукурудзяне борошно можна розвести холодною водою і тоді влити до картоплі з відваром, щоб не було грудочок.
Рекомендовано вживати із салатом з квашеної капусти та тушеним м’ясом.
Джерело публікації: Інна Пригара, Блог сировара.
До теми
- До уваги міжнародних перевізників та водіїв! Нові правила у єЧерзі: без заявок у модулі “Шлях”
- Закарпатський обласний ЦКПХ: кашлюк не зник — подбайте про вакцинацію
- Як офіційно підтвердити переклад документа, – пояснення Мін’юсту
- Податок на землю: хто і як може отримати пільги
- Шахрайська схема з перевипуском SIM-карт: кіберполіція радить, як уберегтися
- Останні дні літа будуть спекотними: на Закарпатті оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки
- Що треба знати закарпатцям про повірку лічильників газу, пояснили у Газмережах
- Як підготувати ділянку та правильно постелити агроволокно
- «Пакунок школяра» 2025: 5000 грн на підготовку до першого класу. Як оформити?
- Укрзалізниця призначила із вересня додаткові поїзди до Ужгорода і Чопа
- Гроші на ЗСУ чи в кишеню шахраїв? Як перевірити, кому ви донатите
- Закарпаття оновило та доповнило інформаційний довідник для ВПО
- Мін’юст роз’яснює: підстави, порядок та строки зміни прізвища малолітньої дитини
- Оформлення ДТП без поліції: все про європротокол
- Подорожуйте впевнено: закарпатські митники нагадують перелік документів для виїзду за кордон на авто
- «Укрзалізниця» запускає два нові потяги з вересня до Закарпаття
- На Закарпатті захисники та захисниці можуть безоплатно пролікувати зуби в 19 закладах охорони здоров’я
- Важливо: нова відстрочка в Резерв+
- Рятувальники застерігають закарпатців: спека не минула, найближчі дні будьте обережні з вогнем на відкритих територіях
- Грант на навчання можна отримати у трьох вишах Закарпаття
До цієї новини немає коментарів