П’ять традиційних закарпатських страв з бринзою

Банош
Що б приготувати 4 порції баношу, потрібно: 2 склянки кукурудзяної крупи, 750 г сметани, 100 г бринзи овечої, 40 г вершкового масла, червоний перець та шкварки/гриби за смаком.
Сметану розігріти, цівкою всипати кукурудзяну крупу й ретельно мішати дерев’яною колотівкою, поки не з’явиться на каші масло.
Далі бринзу, масло і червоний перець змішати. На глиняну пласку тарілку покласти банош, бринзу з маслом і червоним перцем. До баношу можна подавати присмажені шкварки чи гриби.
Токан по-Хустськи
На 4 порції: 2 склянки кукурудзяного борошна, 6 склянок води, 200 г Традиційної Бринзи Хустщини, 80 г копченого сала, сіль за смаком.
Варимо токан у місткій посудині (найкраще казанок). у казанок наливаємо воду, додаємо сіль та 4 столові ложки борошна і доводимо до кипіння.
Після цього, тоненькою цівочкою додаємо борошно що залишилось. Повільно помішуємо дерев’яною ложкою.
Топимо копчене сало на смалець і шкварки. Відкладаємо.Беремо миску, широку і не високу. Дно і стінки цієї миски щедро змащуємо смальцем.
Викладаємо у миску шар токану товщиною біля 2 см і посипаємо його бринзою. Шаруємо так, поки є місце в мисці або не закінчаться продукти. Верхній шар посипаємо бринзою і шкварками. можна додати трохи зелені за смаком.
Книш Гуцульський
На 4 порції: 350 г кукурудзяного борошна, 40-50 г бринзи, 0,5 склянки води, щіпка солі, зелень петрушки і кропу, 1 зубчик часнику, 10 сала.
У киплячу підсолену воду всипати просіяне кукурудзяне борошно, заварити тісто, добре вимішати, щоб не залишилося грудочок, і відкласти на деякий час, щоб воно охолонуло і загусло.
Підготовлене тісто розділити на частини і на дошці, посипаній пшеничним борошном, розкачати невеликі коржі. На середину кожного коржа покласти розтерту бринзу, змішану з дрібно нарізаною зеленню петрушки, кропу та тертим часником. Начинку загортаємо у тісто, зверху кладемо тонку скибку сала і випікаємо в духовці.
Страву рекомендовано їсти гарячою.
Помазанка із бринзою
Для приготування треба: 150 г овечої бринзи, 150 г горіхів, 60 г вершкового масла, часник за смаком.
Витягуємо масло і даємо йому трохи розм’якнути. Горіхи обсмажуємо на сковороді без олії, постійно помішуючи, поки не почне відлущуватися лушпиння від більшості горіхів. Якщо лушпиння легко стирається – можна знімати з вогню. Даємо горіхам охолонути та очищаємо їх. Подрібнюємо горіхи максимально мілко. Змішуємо із бринзою, маслом та потертим часником. Збиваємо у блендері до стану однорідної маси.
Рекомендовано вживати із чорним хлібом.
Ріплянка
На 4 порції: 500 г картоплі, 1 склянка кукурудзяного борошна (крупи), 80 г овечої бринзи, 50 г вершкового масла, сіль за смаком.
Почищену картоплю, нарізану на кубики, посолити, залити кип’ятком і зварити. Воду з картоплі не зливати і до неї всипати кукурудзяне борошно. Вимішати на однорідну масу, щоб не було грудок, досолити за смаком.
Посуд для запікання змастити грубим шаром вершкового масла, накласти картопляну масу. Наверх накласти грудочки масла і посипати бринзою. Запекти в нагрітій духовці (220?) протягом 30-40 хвилин до золотистої кірочки. Подавати гарячою. Кукурудзяне борошно можна розвести холодною водою і тоді влити до картоплі з відваром, щоб не було грудочок.
Рекомендовано вживати із салатом з квашеної капусти та тушеним м’ясом.
Джерело публікації: Інна Пригара, Блог сировара.
До теми
- Підприємців Закарпаття запрошують 24 липня взяти участь в онлайн-заході «Діалог влади та бізнесу»
- Податкова соціальна пільга: хто має право та як оформити
- Українські виші запрошують на навчання абітурієнтів із прифронтових регіонів і ТОТ на навчання
- У серпні протягом чотирьох днів не їздитимуть потяги між Кошице та Закарпаттям
- Більше можливостей для подорожей за кордон: поїзд "Запоріжжя – Солотвино" курсуватиме у новому зручному форматі через Чоп
- Фахівці Закарпатського ОЦКПХ МОЗ проводять обробку територій від кліщів
- Поїзди Закарпатського напрямку повертаються до звичного графіка - Укрзалізниця
- Держпродспоживслужба попереджає про ризик поширення на Закарпатті хвороб овочевих культур через рясні дощі
- На Закарпатті триває прийом заявок на конкурс стартапів для підприємців-початківців
- В Ужгороді триває безкоштовна вакцинація домашніх тварин від сказу
- Як отримати одноразову грошову допомогу у разі інвалідності або часткової втрати працездатності
- Молоді підприємці Закарпаття можуть отримати гранти на навчання: стартує нова програма Мінекономіки
- Прокуратура Закарпаття - про небезпеку вербування ворогом дітей
- Із наступного тижня Укрзалізниця запускає додатковий поїзд із Закарпаття на Львівщину
- УжНУ оновив правила прийому до вишу у 2025 році
- До 31 липня триває військовий облік призовників - потрібно пройти ідентифікацію та оновити персональні дані
- Закарпатців попереджають про різке погіршення погоди
- Знай свої права: що потрібно врахувати при купівлі мобільного телефону
- ГО «Культурна платформа Закарпаття» у партнерстві з ЮНЕСКО в Україні оголошує Конкурс проєктів про культуру та соціальну згуртованість
- Укрзалізниця розширює перелік поїздів з жіночими купе: 8 із них курсують на Закарпаття
До цієї новини немає коментарів