Податківці України та Словаччини обговорили шляхи співпраці для поліпшення інформування громадян про усунення подвійного оподаткування

Сьогодні в ДПА у Закарпатській області відбулася зустріч між представниками податкових органів України та Словаччини, на якій обговорено питання практичної реалізації угоди між ДПА України та міністерством фінансів Словацької Республіки щодо уникнення подвійного оподаткування та ухилень від оподаткування громадян обох країн.

 

З української сторони у зустрічі взяли участь заступник голови Державної податкової адміністрації України Сергій Лєкарь, в.о.голови ДПА у Закарпатській області Тетяна Шаповалова та ряд відповідальних працівників ДПА у області, з словацької – директор уряду податкової інспекції Словацької Республіки Ондрей Йєндрол.
Відкриваючи зустріч, в.о.голови ДПА у Закарпатській області Тетяна Шаповалова ознайомила присутніх з соціально-економічним становищем Закарпаття, структурою податкової служби України та області, результатами роботи закарпатських податківців за 10 місяців поточного року.
Заступник голови Державної податкової адміністрації України Сергій Лєкарь у своєму виступі зазначив, що ця зустріч покликана сприяти налагодженню партнерських відносин між платниками податків і податковими службами двох країн. Адже вона спрямована на поліпшення інформування громадян про усунення подвійного оподаткування на території обох країн, спростити документи для цього, щоб обмін інформацією між податковими обох країн не ускладнював відносини платників з державою, а слугував сумлінному і свідомому виконанню ними своїх обов’язків по сплаті податків. В той же час щоб кожен громадянин знав, що податкові органи обох країн діють спільно і узгоджено щодо перевірок платників податків.
Розвиток податкової служби України відбувається в напрямку забезпечення все ширшого спектру інформаційних послуг для платників податків. І позитивний досвід словацьких колег в цьому ми використаємо у себе. Словацьким друзям ми хочемо сказати, що з метою налагодження партнерських відносин податкова служба України відійшла від подання великої кількості податкових декларацій. Для громадян обов’язок подання декларацій залишився у випадках одержання іноземних доходів та від осіб, які не є податковими агентами. По-друге, створено одну з кращих систем відпуску спирту та координацію зусиль між правоохоронними органами в електронному виді. Крім того податкова служба виступила з ініціативою щодо зменшення вартості ліцензій на право виробництва та роздрібної торгівлі алкогольними напоями, що сприятиме збільшенню кількості платників,які здійснюватимуть цю діяльність.
Запропоновано також розширити право застосування розстрочки податкового боргу, не застосовувати фінансові санкції за несвоєчасну сплату сум фінансових санкцій.
Для виведення із тіні доходів громадян запропоновано зменшити також нарахування соціальних внесків на фонд оплати праці, запровадивши соціальний податок з регресивно-прогресивною шкалою.
Вважаю, заявив Сергій Іванович, що наша зустріч дасть можливість зробити новий крок в обслуговуванні платників податків.
Директор уряду податкової інспекції Словацької Республіки Ондрей Йєндрол вважає, що у податкових служб обох країн є чимало спільних проблем, які потребують узгоджених дій для протидії податковим порушенням та ухиленням від сплати податків. Адже кількість таких порушень зростає. І часто для цього використовуються саме зовнішньоекономічні відносини між суб’єктами господарювання обох країн. Тому постійний обмін інформацією між податковими службами України і Словаччини допоможе більш ефективно протидіяти зловживанню у податковій сфері.
У ході зустрічі її учасники розглянули конкретні пропозиції щодо взаємодії податкових органів, обговорили шляхи їх співпраці на різних рівнях, повідомили з прес-служби ДПА у Закарпатській області.

 

21 листопада 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів