Понад 6 тисячам громадянам Чехії повернуть майно Закарпаття.

"Ми кілька годин перебуваємо на Закарпатті, але Ужгород справив на нас велике враження", - такими словами розпочав сьогодні в Ужгороді зустріч із головою Закарпатської облдержадміністрації керівник делегації представників нижньої палати парламенту Чеської Республіки Їржі Карас.

 

Загалом, чеські чиновники прибули у регіон із проханням посприяти в отриманні документів про те, що певна частина громадян Чехії проживала на Закарпатті і володіла нерухомим майном, яке, в силу історичних обставин, втратила.

Справа в тому, що після Другої світової війни, коли нинішн? Закарпаття возз??дналося із Радянською Україною, багато чехів полишили сво? майно та будинки і переїхали на постійне місце проживання до Чехословаччини. Ця країна, в свою чергу, отримала від уряду Радянського Союзу компенсацію, яку мали розподілити між людьми, що втратили майно. Однак із того часу дотепер ніхто з громадян Чехії грошей не отримав. У пово?нні роки таких, хто хотів отримати компенсацію за втрачене на Закарпатті майно, було понад шість тисяч. Наразі 250 осіб уже надіслали заяви до міністерства фінансів Чеської Республіки і задекларували про втрати, однак їхні звернення не мають документального підтвердження.

Нинішня влада країни намага?ться виправити помилку попередників, а тому і звернулася до закарпатців, адже документи та інші архівні дані зберігаються в нашій області.

Як повідомили у прес-службі Закарпатської ОДА, керівництво області запевнило, що закарпатці зроблять усе від них залежне, аби допомогти. Державний архів Закарпатської області готовий надати усю необхідну документацію.

За словами ?ржі Караса, фінансові витрати на проведення робіт чеська сторона готова взяти на себе, оскільки розумі?, що теперішня ситуація ? це недопрацювання колишньої влади країни. Однак зараз варто не шукати винних, а виправляти помилки.

 

16 листопада 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. 2005-11-16 / 21:08:00

    Що, будуть відбирати "старословацькі" квартири від партноменклатури?