Харчова промисловість на Закарпатті процвітає

16 жовтня — День працівників харчової промисловості

 

У галузі харчової промисловості (одного з найдавніших промислів краю) виробля?ться п?ята частина всі?ї промислової продукції. Продукти харчування минулоріч виробляли 237 підпри?мств, з яких половина ? підпри?мства малого бізнесу. На сьогодні кожне четверте підпри?мство області займа?ться виробництвом харчів.
За останні п?ять років в галузі спостеріга?ться нарощення виробництва. Приріст виробництва за 2004 рік до попереднього року склав 14,9%. Це пов?язано з активною діяльністю ОП "Ужгородський коньячний завод", ТОВ "Нідан-плюс", спільних підпри?мств "Влад", "Айсберг", "Котнар", яким належить половина галузевого обсягу промислової продукції. У минулому році в 1,7 рази збільшено виробництво круп, у 1,6 раза ? овочів консервованих натуральних, у 1,4 раза ? борошна, на 19,6% ? вина виноградного, на 16,7% ? води мінеральної та газованої.
Реалізовано продукції на 385,2 млн.грн. або ж 16,4% загального обсягу реалізованої продукції у промисловості, з яких 3,5% на бартерних умовах.
Одним із головних природних багатств Закарпаття ? мінеральні води. Протягом 2004 року в області діяли 29 підпри?мств, які займалися розливом мінеральної води. Найбільшими за обсягами розливу мінеральної води ? ВАТ "Свалявські мінеральні води" та МПП "Алекс". Зростання обсягу виробництва мінеральної води забезпечено виробниками Свалявського району, у 2004 році він досяг 5619 тис. дал або 74,8% обласного виробництва.
Переробленням овочів та фруктів займалися 30 підпри?мств. Консервне виробництво в основному зосереджено на підпри?мствах м.Берегова, Виноградівського та Мукачівського районів. Ними реалізовано продукції на 63,3 млн.грн.
Серед алкогольних напоїв за обсягами виробництва перше місце традиційно займа? виробництво виноградного вина (70%). Основними виробниками виноградних вин ? підпри?мства м. Берегова ? 75,5% загального обсягу, Берегівського району та м. Ужгорода (8%-12%). Також зросло виробництво коньяку та пива на 16 тис. дал та 54 тис. дал відповідно. Виробництво горілки та лікеро-горілчаних виробів призупинено.
На підпри?мствах харчової промисловості задіяно основних засобів на 438 млн.грн. або 14% загальнообласного обсягу. Протягом 2004 року введено в дію нових основних засобів на 27,8 млн. грн. Ступінь зносу становив 33,1% при 42,9% по промисловості.
На Закарпатті ? необхідний потенціал для збільшення виробництва продуктів харчування: значний природно-ресурсний потенціал, екологічно чиста сировина, достатньо людських ресурсів. Для забезпечення зростання обсягів виробництва та розвитку галузі необхідно створити умови для впровадження виробництв, сертифікованих відповідно до ?вропейських стандартів, розробити систему контролю за якістю сільськогосподарської продукції і продовольчих товарів, розширити експорт продукції харчової промисловості, повідомила спеціаліст-економіст відділу статистики промисловості Періг Л. М.

 

14 жовтня 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів