Нові стандарти професійної освіти впроваджують в Ужгороді

Викладачі спецдисциплін та майстри виробничого навчання з професій кулінарного профілю зібралися на засіданні обласної методичної секції. Організація роботи над упровадженням стандартів професійної (професійно-технічної) освіти, розроблених на основі компетентнісного підходу, була предметом обговорення в ході засідання.
Учасників заходу привітав директор Ужгородського ВПУ ТТХ Кощак В.Й. та принагідно під час відвідування гостями уроку виробничого навчання в групі з професії офіціант, бармен представив створений новий навчально-виробничий комплекс – учнівські кафе, бар, ресторан. Педагогічні працівники області спостерігали поточний інструктаж за темою заняття «Організація та проведення бенкету з частковим обслуговуванням відвідувачів» в умовах сучасного навчального ресторану, який проводила майстер виробничого навчання Кормош Т.І.
Модернізація змісту професійної освіти передбачає упровадження в навчально-виробничий процес новітніх технологій, навчаючи яким, можна підготувати конкурентоспроможного на ринку праці кухаря. У цьому члени секції впевнилися, побувавши на майстер-класі, присвяченому технологіям використання молекулярної кухні, який демонстрував Ярослав Сусь – випускник Ужгородського ВПУ ТТХ, шеф-кухар відомого ресторану. Присутні були вражені приготовленою авторською стравою: лососем з винною грушею, м’ятно-рукольним кремом та лимонною еспумою. Майстер розкривав секрети карамелізації основного продукту, приготування еспуми та термічного крему. Не менш вишуканим був і десерт – сфера з помідора, гарбузового мусу та фруктового тартару з вершковим морозивом. На завершення майстер-класу відбулася дегустація кулінарних шедеврів від шеф-кухаря. Оволодіння педагогами професійної освіти сучасними виробничими технологіями буде засвідчено сертифікатами.
Під час засідання секції працювала також творча група педагогічних працівників над формуванням змісту навчальних програм із предметів професійної підготовки за новими стандартами професійної (професійно-технічної) освіти з професій кондитер, офіціант, розробленими на основі компетентнісного підходу.
У роботі творчої групи брали участь викладачі спецдисциплін, майстри виробничого навчання, голови профільних методичних комісій. До цього процесу долучилися також заступники директорів та старші майстри окремих навчальних закладів. Методист навчально-методичного центру ПТО Войченко Л.П. зробила акцент на меті розроблення нових стандартів – це відповідність професійної освіти потребам ринку праці, проведення державної політики у сфері професійної освіти в Україні, єдині компетентності при підготовці кваліфікованих робітників, конкурентоспроможних на ринку праці. Ознайомила також із структурою стандартів та зупинилася на особливостях формування змісту робочих навчальних програм із предметів загальнопрофесійної, професійно-теоретичної підготовки та виробничого навчання.
Слід зазначити, що робота з упровадження затверджених міністерством освіти і науки сучасних стандартів професійної освіти триває. Вже відбулися засідання творчих груп педагогічних працівників із багатьох професій. Зокрема, на базі Ужгородського вищого комерційного училища КНТЕУ проведено засідання творчої групи педагогів із професій сфери послуг (перукар (перукар-модельєр), агент з організації туризму, адміністратор).
Войченко Л.П., методист кабінету навчально-методичної роботи НМЦ ПТО у Закарпатській області
До теми
- Central Park від SENSAR Development: новий погляд на життя у великому місті
- INCLUSIVE-ED4ALL: освіта для всіх і кожного у сільських громадах України та Румунії
- Втрачений Ужгород: про що писали газети сто років тому, у червні 1925-го? (ФОТО)
- 108 хлопчиків та 80 дівчаток, серед яких 4 двійні, народилися в червні в Ужгороді
- Майже 200 тисяч експонатів у понад 40 експозиційних залах у фондах обласного краєзнавчого музею
- В Ужгороді водій автобуса веде блог про свою роботу
- «Гладіатори» в ужгородському замку запрошують постріляти з лука
- Ужгородські школярі – серед найкращих на Всеукраїнському заході «Швидше, вище, сильніше – разом!»
- В Ужгородському скансені створять 3D моделі народного вбрання з різних регіонів Закарпаття
- Ужгородська школа мистецтв завершила 70-й, ювілейний, навчальний рік
- «Файна вишиванка»: в Ужгороді оригінально вітали з Днем вишиванки
- Втрачений Ужгород: про що писали газети сто років тому, у квітні 1925-го?
- 178 немовлят народилося у квітні у Клінічному перинатальному центрі в Ужгороді
- Весна в Ужгороді змінює фарби — сакури вже відцвіли, але краса не зникає
- Де знайти гліцинії в Ужгороді?
- В Ужгородському замку відбудеться бал, збиратимуть гроші для важкохворого Олежика Ригана
- На виставці іконопису говорили про створення музею ікон Закарпаття
- Не сакурами єдиними: в Ужгороді розквітли тисячі різнобарвних тюльпанів
- Ужгородський батальйон ТрО терміново шукає операторів БПЛА та спеціалістів з РЕБ
- Рожева весна на тарілці: в Ужгороді створили сакура-меню зі справжніми квітами
До цієї новини немає коментарів