Яким є сьогодні споживчий кошик середньостатистичного закарпатця?

Ось уже 10 місяців, як мінімальна заробітна плата в Україні складає 3200 гривень – це вдвічі більше, ніж було торік. Таке кардинальне збільшення мінімальних доходів, окрім можливості більше заробляти закономірно призвело й до зростання цін.
Щоправда, апокаліптичні прогнози про катастрофічну інфляцію та стрибок цін до захмарних висот усе ж поки що не збулися. Такий висновок можна зробити з того, як у відсотковому співвідношенні змінилася вартість стандартного продуктового кошика – мінімального набору продуктів, який бере за основу соціальних розрахунків Кабінет міністрів.
Звичайно, що ані зарплата 3200 грн, ані передбачений урядом продуктовий кошик геть не можуть вважатися нормою, якщо ми говоримо про справді гідний рівень життя. Але як показники соціальних змін вони цілком можуть бути використані.
Отже, у порівнянні з 2016 роком, коли «мінімалка» складала 1450 грн, а вартість продуктового кошика – 1169,4 грн, тобто 81%, у 2017-му ситуація стала помітно кращою. Тепер, за мінімальної зп в 3200 грн мінімальний набір харчів коштує 1446,1 грн на місяць, тобто лише 45% (в обох випадках наведені цифри без урахування податків, які виплачуються с зарплати).
Що входить до споживчого кошика і в якій кількості? Відповідно до нормативів, затверджених у 2016 році Кабінетом міністрів, маса основних продуктів у розрахунку на одну людину на місяць така: яловичина – 1,33 кг, м’ясо курки – 1,17 кг, свинина – 0,67 кг, яйця – 18,3 штуки (в середньому), риба – 0,5 кг, молоко – 5 л, картопля – 7,92 кг, хліб пшеничний – 5,17 кг, крупа рисова – 0,21 кг, борошно пшеничне – 0,78 кг, олія соняшникова – 0,59 л.
Що ще входить до мінімального набору продуктів, вирахуваного урядом – дивіться в інфографіці «Слова і Діла».
До теми
- Герої без зброї: водій-сапер Михайло Яворський про розмінування, руйнування і людську уважність
- "Моя мрія отримати якісний протез здійснилася": історія закарпатського ветерана Йосипа Лакатоша
- “Закарпаття: у кадрі та серці”: стартував фотоконкурс про красу й унікальність регіону
- Мій найкращий концерт ще попереду. Владислав Юрош про першу скрипку та камерний оркестр
- «Традиції, що єднають» – унікальну рубрику започаткували дві громади - Закарпаття та Донеччини
- У Карпатському біосферному заповіднику зафіксували рідкісного червонокнижного птаха
- Раковецька начинка претендуватиме на статус нематеріальної культурної спадщини Закарпаття
- Школа безпеки 2.0: другий сезон завершено — підсумки піврічного проєкту для жінок і дівчат на Закарпатті
- «STEMLab Synergy» формує майбутнє освіти прикордонних регіонів: лабораторії, тренінги та профорієнтація
- Укрзалізниця запускає "Паспорт мандрівника" - отримати штамп можна буде і в Ужгороді
- Відновити Землю після різних екологічних катастроф – мета гри, яку розробили студенти УжНУ
- Прийшли понад 200 людей: у Закарпатській обласній станції переливання триває місячник донорства крові
- Жива історія: на Закарпатті досі працює автентичний водяний млин
- Майже 200 тисяч експонатів у понад 40 експозиційних залах у фондах обласного краєзнавчого музею
- «Не ризикуй життям — повідомляй в СБУ»: стендап-комік Василь Байдак звернувся до української молоді в рамках кампанії «Спали» ФСБшника»
- Єдиний в Україні: пілотний проєкт підтримки військових після фронту працює для 128-ї бригади
- В лікарнях Ужгорода та області — дефіцит донорської крові 1-, 3+ та 4+ групи
- На Закарпатті відбувся колоритний фестиваль коломийок
- 83% закарпатських угорців підтримують вступ України до ЄС
- Завтра розпочинається Петрів піст: як тримати його правильно?
До цієї новини немає коментарів