До Міжнародної науково-практичної конференції для бібліотек ВНЗ долучилася й "ужнівська" книгозбірня

До Міжнародної науково-практичної конференції для бібліотек ВНЗ долучилася й 
 "ужнівська" книгозбірня
19–21 червня в Одеському національному університеті ім. І. І. Мечникова відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Бібліотеки вищих навчальних закладів: досвід і перспективи», у якій узяли участь і представники Наукової бібліотеки Ужгородського університету.

 

Найбільшу зацікавленість учасників від книгозбірні УжНУ викликала секція «Книжкова спадщина бібліотек ВНЗ: визначення та збереження», в якій було представлено доповідь завідувача Музею рукописів і стародруків бібліотеки УжНУ Ігоря Зомбора: «Колекція інкунабул Наукової бібліотеки Ужгородського національного університету. Історія та сучасність».

З доповіді учасники конференції дізналися про сенсаційне відкриття: у 2015 році під час роботи у книгосховищі було виокремлено 32 примірники старовинних книг, які за зовнішніми ознаками, структурою, матеріалом відповідають виданням кінця XV– першої половини XVI століття. Після більш докладного вивчення видань, звірки у міжнародних каталогах стародруків, серед них виявлено 5 примірників інкунабул (інкунабула (лат. incunabula — колиска, початок) — книжка, памфлет або односторонній відтиск, видрукований (а не переписаний вручну) у Європі від початку книгодрукування і до 1 січня 1501 року. Видання цього періоду є вкрай рідкісними, оскільки їх наклад був у межах 100–300 примірників).

Ця інформація викликала непідробний інтерес учасників зібрання, який вони засвідчили бурхливими оплесками й привітаннями на адресу Ужгородського університету. Серед учасників конференції була знаний фахівець книжкових пам’яток України та світу – директор Інституту книгознавства НБУ ім. В.І.Вернадського, д.іст.н., професор – Галина Ковальчук, яка є постійним консультантом для багатьох бібліотек України, й книгозбірні Ужгородського університету зокрема, за що Наукова бібліотека їй безмежно вдячна.

Для переймання новаторських підходів у діяльності вишівської бібліотеки та для вдосконалення методів роботи Музею книги (у Науковій бібліотеці Ужгородського національного університету Музей книги створений 2013 року), директор Наукової бібліотеки УжНУ Марія Медведь та заступник директора Вікторія Воробець не лише відвідали один з найкращих вузівських Музеїв книги при Одеському національному університеті ім. І.І. Мечникова, а й дістали практичні інструктивно-інформаційні рекомендації щодо збереження книжкових пам’яток.

Участь керівництва бібліотеки Ужгородського університету в конференції сприяла зміцненню партнерських взаємин з іншими вишівськими книгозбірнями України в напряму книгообміну та обміну електронними інформаційними ресурсами, розширенню можливостей наукометричних та бібліометричних досліджень у роботі наукових бібліотек.

mediacenter.uzhnu.edu.ua

 

27 червня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів