Зроблено важливий крок до відродження слави вівчарів Українських Карпат

Зроблено важливий крок до відродження слави вівчарів Українських Карпат
А також до збереження й популяризації професії вівчаря та овечої бринзи.

 

На зустрічі вівчарів Хустського району 18 квітня було прийнято рішення про створення Асоціації вівчарів Хустщини, яка працюватиме над вирішенням проблем вівчарства та популяризуватиме традиційну овечу бринзу.

Головою асоціації обрали вівчаря із с. Липча Василя Продана.

На збори були запрошені вівчарі Хустщини, експерти з розвитку туризму Федір Шандор та з розвитку територій і локальних продуктів харчування Олександр Коваль, громадські активісти та представники місцевої сироварні, пише Zaholovok.com.ua.

«Зараз найбільше вівчарів хвилюють проблеми зі збутом сиру, м’яса та вовни, а також покращення поголів’я овець, розвиток пішого туризму на полонинах і залучення молоді до професії вівчаря. Сьогодні, на жаль, вівчарство занепадає як професія», — розповіли учасники зустрічі.

Асоціація вівчарів Хустщини — це єдине професійне об’єднання вівчарів, що створено виключно за ініціативи виробників і без підтримки влади та грантів. Асоціація відкрита до співпраці із усіма зацікавленими вівчарями району.

«Об’єднання виробників — важливий інструмент професійного розвитку вівчарів, вирішення питань виробництва та доробки продукції, навчання новим інструментам господарської діяльності, просування продукту на ринку, формування локального бренду, культури споживання продуктів, та завоювати довіру споживача. Окремо стоїть питання зберегти локальний смак бринзи Хустщини, яка виготовляється з овечого та козиного молока», — зазначив Олександр Коваль.

Шлях до створення асоціації — це довготривала робота. У 2015 р. за сприяння Швейцарського дослідного інституту органічного виробництва (FIBL) експерт Дарина Бортнік провела дослідження ринку виробництва бринзи у Хустському районі. Дарина разом із одним із найстаріших вівчарів Хустщини Юрієм Дядюком об’їздили усі господарства й полонини, де випасають овець, опитували виробників, проводили лабораторні дослідження молока та готової продукції.

Того ж 2015 р. відбулась перша зустріч виробників традиційної овечої бризи Хустщини.

«Популяризація традиційної овечої бринзи — це шанс для розвитку регіону не тільки у сільськогосподарській сфері, але і у соціальній та туристичній сферах», — зазначив Федір Шандор.

Як зазначив місцевий фермер Орест Дель Соль, на рівні локального бізнесу важливо підтримати об’єднання вівчарів, яке покликане показати, що люди вірять та довіряють один одному, та те, що ми тут не конкуренти.

«Вівчарство важка справа. Тому це об’єднання, ініціатива та спільні домовленості вівчарів Хустського району про цілі та стратегію, де є свобода дій та рішень — оптимістичний крок. Добре, що друзями та прихильниками Асоціації можуть стати усі, хто любить Карпати та справжній натуральний овечий сир — бринзу», — зробив висновок фермер.

 

21 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів