Гастрономічна карта України – що їдять в різних областях країни

Гастрономічну карту України підготувало видання Укрінформ
Північ України
Ці краї славляться урожаєм картоплі, що значною мірою впливає на раціон місцевої кухні. Коронна страва Полісся – деруни, або драники. У Чернігівській області майстерно готують печеню в горщиках із картоплі, квашеної капусти та м’яса. А на десерт – пиріжки з калиною, адже регіон багатий на ягоди. На Сумщині також полюбляють печеню, але тут з картоплею закладається і м’ясо, і печінка. А борщ тут готують зі свининою і на буряковому квасі. Київ вже багато років славиться своїми котлетами по-київські.
Південь України
Південь, де Дніпро впадає в Чорне море, – це край рибалок, а отже і різноманітних рибних страв. Так от бички не лише подають в’яленими до пива, в Одесі з них готують биточки: тісто змішується з подрібненою рибою і смажиться на олії. Набагато складніше приготувати рибу-фіш: потрібно акуратно зняти шкірку, почистити від кісток, подрібнити, нафарширувати та запекти. На Миколаївщині рибу консервують додаючи томат або варять юшку з томатним соком. Херсон славиться своїми овочами, а особливо баклажанами. Тут їх і смажать, і консервують та навіть роблять ікру. Крим славиться лагманом і долмою: локшиною зі шматочками м’яса та маленькими голубцями у виноградному листі. Наваристий капусняк готують на Запоріжжі. Приазов’я славиться млинами — це тонке дріжджове тісто із маслом та сирною начинкою, що згортається в рулет.
Центральна Україна
Борщ в Україні скрізь варять по-різному. У Черкаській області до нього обов’язково подають ароматні пампушки з часником. Кіровоградщина зможе здивувати різноманітністю вареників та начинок до них: з картоплею, грибами, м’ясом, печінкою, капустою. Також варто скуштувати крученики – невеликі м’ясні рулетики з начинкою з фаршу, паштету, чорносливу з горіхами. Полтавщина славиться галушками та пундиками. У Дніпропетровську, як і в Одесі, дуже полюбляють готувати форшмак, а зі свіжої риби з Дніпра готують юшку по-дніпровськи з леком. На Вінниччині готують бігос – страва з тушкованої кислої капусти з м’ясом і грибами. Також дуже популярні фляки – суп з яловичого рубця, який приправляють коренями, сиром і спеціями.
Східна Україна
На Донбасі знають близько 50 рецептів окрошки, кожен знайде рецепт на власний смак. А до окрошки можна спробувати рульку – задню частину свинячої ноги, яку натирають сіллю і спеціями, а потім запікають в тісті. Фарш зі свинини і яловичини, який розкладають на шматку полотна, а зверху додають омлет і велику варену моркву — такою стравою вас почастують на Луганщині. У справжній слобожанський борщ, який готують на Харківщині, кладуть квасолю і м’ясні фрикадельки. А на друге – гречаники: м’ясні тефтелі з гречкою.
Західна Україна
На Прикарпатті до столу подають бануш – густа каша з кукурудзяної крупи, приправлена сметаною, подають гарячим з обсмаженим беконом і бринзою. Карпати – це край білих грибів і тут майстерно вміють варити смачну грибну юшку зі сметаною. Чинахи – страва на зразок печені, якою вас пригостять на Буковині. Також у Чернівецькій області варто спробувати домашню бринзу та традиційну кукурудзяну кашу — мамалигу. На Закарпатті дуже популярна страва бограч, яка прийшла до нас з угорської кухні. Береться гуляш, приправляється коренями та карпатськими травами і все це вариться у казанку. А завиванцями на Закарпатті називають м’ясні рулети з яловичини із сумішшю варених яєць, солоного огірка, шпика і сирої тертої картоплі.
Також Західна Україна славиться різноманіттям домашніх ковбас. Мазурики по-волинськи – це домашні ковбаски з індички, вершкового масла та сиру. В цьому регіоні варто спробувати і поліські вергуни – делікатні вироби з тіста, які смажать в олії. Чудові віденські рулети – струдлі добре готують у Львові. На Рівненщині популярні картопляники (або зрази) та мацики – в’ялене м’ясо в кендюсі, вичиненому свинячому шлунку. Мачанка – це густий суп з м’ясом, засмажкою з борошна, цибулі, меленого солодкого перцю і готують його на Тернопільщині. Картопляну ковбасу полюбляють у Хмельницькій області: начиняють свинячі кишки тертою сирою картоплею та запікають у печі.
До теми
- У галереї «Ужгород» відкрили виставку творів «Вернісаж 55»
- Закарпатський драмтеатр реалізує інклюзивний проєкт за підтримки Українського культурного фонду
- 5 музеїв Ужгорода, про які ви могли не знати (ФОТО)
- «В моїм серці Лемковина» – виставку з такою назвою відкрили в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту
- У травні Ужгород перетвориться на музичну столицю України
- Обласна філармонія запрошує на унікальний музичний вечір, присвячений культурі Англії
- Графіка, живопис, скульптура: стартував конкурс «Легенди Карпат» для трьох вікових категорій юних митців Закарпаття
- Закарпатська обласна бібліотека для дітей та юнацтва приймає твори дитячих письменників на здобуття Всеукраїнської літературної премії імені Юлії Драгун
- В Ужгороді триває ІІІ Всеукраїнський двотуровий конкурс хорового мистецтва ім.М.Кречка
- Закарпатська облдержадміністрація оголосила конкурс у галузі літератури й мистецтва
- Закарпатська обласна філармонія запрошує на вечір музики видатного чеського композитора епохи романтизму Антоніна Дворжака
- Побачило світ унікальне видання про Мукачево «Archiv privilegovaneho mesta Mukacheva 1376–1850»
- Закарпатські лялькарі показали прем’єру вистави «Ірод»
- «Під цвітом сакури»: в Ужгороді пройде фестиваль камерного театрального мистецтва
- Національні спільноти регіону презентували культурну спадщину на фестивалі «Етнічний віночок у Закарпатті»
- У музеї ім.Й.Бокшая – виставка робіт одного з провідних сучасних українських художників-графіків Андрія Чебикіна
- На Мукачівщині пройде унікальний фестиваль «Етнічний віночок у Закарпатті»
- Сім днів – сім вистав. Закарпатський театр ляльок запрошує на тиждень вистав «Театр – дітям»
- Закарпатська обласна філармонія запрошує на перший весняний концерт
- Закарпатці взяли участь у роботі круглого столу щодо нематеріальної культурної спадщини
До цієї новини немає коментарів