Способи, як уберегти свої банківські картки від шахраїв

Способи, як уберегти свої банківські картки від шахраїв
В Україні зростає число крадіжок грошей з банківських карт. За даними НБУ, майже половина всіх банків-членів карткових платіжних систем в минулому році повідомили регулятору про наявність незаконних операцій з картами. У цьому році тенденція зберігається. І на травневі свята, а також в переддень сезону відпусток, тільки посилюється.

 

 Як не стати жертвою шахраїв, користуючись банківською картою в Україні і на закордонному курорті.

Ризики в Інтернеті

Проблеми в економіці України підливають масла у вогонь карткового шахрайства.

"У періоди економічної нестабільності випадки шахрайства, в тому числі, і з банківськими картами частішають. Цим, власне, і пояснюється зростання крадіжок з карток українців у минулому році", - каже заступник голови правління Банку Кредит Дніпро Андрій Мойсеєнко.

А в святкові дні і період відпусток у шахраїв, на думку банкірів, починається справжні жнива, адже люди на відпочинку розслабляються і часто втрачають пильність, користуючись картами в торгових мережах, оплачуючи товари і послуги через Інтернет.

До речі, всесвітня павутина, за словами директора департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Сергія Шацьких, користується особливою популярністю у "карткових" аферистів.

"У мережі в минулому році відбулося 43 тис. шахрайських операцій на суму майже 95 млн грн, тоді як у банкоматах подібних операцій було 9,4 тис. на суму 15,2 млн грн, а в торгових мережах - 4,7 тис. на суму 13,9 млн грн ", - розповів він.

Тому банкіри радять для покупок в Інтернеті використовувати не основну карту, на якій зберігається значна сума, а відкрити спеціальну віртуальну карту, зі встановленим добовим лімітом на зняття готівки.

"Щоб безпечно користуватися інтернет-банкінгом, перевіряйте адресу, який вводите. Адреса онлайн-банкінгу завжди повинна починатися з https: //. Здійснюйте вхід із тих пристроїв, доступ до яких є тільки у вас. Вигадайте важкий пароль, не зберігайте його ні на папері, ні в електронному вигляді ", - радить директор департаменту електронної комерції і платіжних коштів Ощадбанку Володимир Москаленко.

Трюки з телефоном

Якщо власник карти не використовує її в Інтернеті, це ще не гарантує йому захист. Карткові шахраї з успіхом спустошують чужі карти і за допомогою телефонів. Зараз найпопулярніший вид шахрайства - "соціальний інжиніринг".

"Це дуже зручний для шахраїв спосіб, тому що отримувати дохід можна, не виходячи з дому. Потрібні тільки мобільний телефон і акторський талант", - пояснює начальник відділу безпеки каналів передачі і платіжних карт UniCreditBank Ірина Соломенко.

Суть обману полягає в тому, що шахрай по телефону переконує користувача карти розкрити конфіденційну інформацію за допомогою певних методів психологічного впливу на людину. Наприклад, представляючись співробітником банку або установ соціальної сфери.

"Шахраї, отримуючи номер телефону власника картки з відкритих джерел або використовуючи метод підбору, дзвонять йому "з метою безпеки" або "для авторизації або проведення ідентифікації" і просять назвати персональні дані (дату народження, кодове слово, номер і термін дії картки, PIN -код і CVV-код).Також вони можуть попросити назвати код з SMS, яке "зараз прийде на ваш телефон",  - розповідає Володимир Москаленко.

Отримавши таку інформацію, уявні банкіри знімають з карти того, кому дзвонили, всі гроші і зникають, не забувши відключити свій телефон.

За спостереженням Ірини Соломенко, найчастіше на такі хитрощі трапляються пенсіонери і жителі зони АТО.

 

Карти туристів

Україною географія карткових шахраїв не обмежується. З початком туристичного сезону українці починають стикатися з ними і за кордоном. Наприклад, у великих туристичних центрах можна наштовхнутися на магазини з підробленими платіжними терміналами. Покупця при оплаті товарів картою в такому магазині просять ввести PIN-код. Пристрій, що зчитує, запам'ятовує код карти, а її дані шахраї копіюють, проводячи карту через платіжний термінал. Після цього вони створюють копію карти туриста і "чистять" її за допомогою банкомата.

Інший поширений спосіб пов'язаний зі скіммінгом.

"Це крадіжка даних карти за допомогою спеціального пристрою, що зчитує, прикріпленого до банкомату. Шахраї роблять дублікат і знімають гроші", - розповідає Андрій Мойсеєнко.

Деякі обходяться і без дорогих пристроїв. Просто ліплять скотч на отвір для видачі грошей в банкоматі.

"При спробі зняття готівки, банкомат гроші не видає, а коли людина йде ні з чим, злочинець знімає стрічку і забирає гроші", - продовжує Мойсеєнко.

Щоб уникнути цього, за його словами, необхідно уважно оглядати пристрій для видачі грошей. А в разі невидачі засобів, варто відразу ж зателефонувати в банк, не відходячи від банкомата.

Прийоми з картками, за словами банкірів, найбільше поширені на недорогих курортах Європи та Близького Сходу. Розпізнати небезпечні банкомати і термінали часом дуже складно, тому найнадійніше знімати гроші в готелях або банках. Експерти радять українським туристам також брати з собою готівку і намагатися не розплачуватися картою в маленьких магазинчиках і базарних крамницях.

"І обов'язково підключіть послугу SMS-інформування, тоді ви після кожної транзакції по картці будете отримувати на мобільний телефон повідомлення про проведену операцію. У разі чого зможете швидко заблокувати карту", - радить Володимир Москаленко.

Тетяна Павлюченко, news.online

 

 

 

03 травня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів