На будь-який вигляд та смак: різноманіття пасок в крамницях Ужгорода

На будь-який вигляд та смак: різноманіття пасок в крамницях Ужгорода
Паски на будь-який смак можна придбати в обласному центрі Закарпаття

 

У магазинах та на ринках за великодніми пасками чималі черги. 

Найбільше ж людей, та, відповідно, найбільший вибір на "зеленому" ринку, що в центрі Ужгорода. 

При вході працює кілька відділів, що продають хлібобулочні вироби, й до кожного з самого ранку п'ятниці вишикувалися великі черги. Найдешевші пасочки, так звані дитячі вагою 100 грамів, продають за 8-10 гривень. Півкілограмові коштують в середньому 25-30 гривень.

Трохи дорожчими є паски в місцевих пекарнях-булочних. До прикладу, в мережі пекарень "Palyanytsia" маленькі пасочки продають за 12 гривень, 500-грамова коштує 25-28 гривень. Тут є глазуровані солодкі з родзинками, з горіхами та солені. Минулоріч за три передсвяткових дні пекарня продала в Ужгороді близько 1,5 тисячі пасок.

 

Стільки ж чи й навіть більше купили минулоріч великодніх хлібців у іншій популярній пекарні-булочній – "Дік". Там нам розповіли, що цьогоріч планують продати так само багато, хоча ціни за рік і підскочили на 20 відсотків. Нині 100-грамова пасочка у цій пекарні коштує 15 гривень, 450-грамова – 28 гривень. Рецепт її передбачає випічку в міру солодкого м'якуша, аби смакувало і до м'яса, і саме по собі.

У пекарні-кафе "La Bouchée" в центрі міста теж печуть паски. Роблять їх за традиційним рецептом. В асортименті є солодка здобна, солодка з родзинками і несолодка. Менша коштує 27 гривень, більша – 360-грамова – 38 гривень.

 

Ще вищі ціни на паски можна побачити у кондитерському домі "Valentin & Valentina Shtefanyo". Там випікають не зовсім традиційні паски-бріош за французьким рецептом зі здобного тіста на жовтках і з додаванням ароматних апельсинових скоринок чи шоколаду. Зовні вони подібні до традиційних, хіба що оригінально прикрашені зверху цукатами та горіхами. Маленькі пасочки тут коштують 35 гривень, 550-грамові – 90 гривень. У кондитерському домі кажуть, що купують такі пасочки не лише місцеві, а й туристи. Продають таких не дуже багато, кілька десятків на день.

 

Власне, роблять у нас не лише французькі, а й італійські паски. Кондитерська "TaPash cakes", до прикладу, вирішила пристосувати до нашого Великодня італійський різдвяний пиріг панетоне. Тут продають пасочки-панетоне вагою трохи більше 200 грамів із досить незвичним змістом. У пишній здобі є не лише традиційні родзинки, а й білі родзинки, курага, кизил, журавлина, цедра лимона та апельсина. Зверху усе це покриває лимонна глазур, прикрашена сухофруктами. А коштує така диво-паска 40 гривень.

А найдорожчими в Ужгороді виявилися паски від кондитерського дому "BONDARENKO". У мережі кондитерських продають три види пасок: шоколадну, з карамеллю і родзинками, з родзинками і присипкою. Вага таких пасок – від півкілограма. Найбільше з-поміж цих коштує шоколадна паска, бо всередині неї є шматочки справжнього італійського шоколаду, а зверху вона оздоблена кремом із все того з італійського шоколаду. Кілограм такої паски-торту коштує 230 гривень, тобто за одну паску вагою 500 грамів доведеться "викласти" 115 гривень.

Кілограм глазурованої карамельної з родзинками тут коштує 120 гривень (близько 60 гривень за паску), а з родзинками і присипкою найбільш бюджетна – 80 гривень за кілограм (тобто, близько 40 гривень за одну готову паску).

Найоригінальнішу ж пасочку ми знайшли не на ринку, і не в пекарнях, а... в крамниці цукерок. Кондитерська "Майстерня карамелі" показала, що паску можна зробити і в формі цукерки на паличці. Коштує така "лизанка", щоправда, недешево – 35 гривень. За такою ціною в Ужгороді цілком можна купити справжню величезну здобну паску. Хоч, звісно, і не таку солодку, інформують земляків на сайсті prozahid.com

 

 

29 квітня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів