Біля берегівського супермаркету знайшли бойову гранату

Вземлі знахідка пролежала кілька десятків років

 

Понеділок таки нещасливий день. Переконатися в цьому мали можливість відвідувачі та персонал одного із супермаркетів, що знаходиться на виїзді з Берегова Закарпатської області, коли виникла реальна загроза їхньому життю. А причина ? виявлена десь за метрів п?ятнадцять від торговельного закладу бойова граната Ф-1 часів Другої світової війни. Один з робітників близько одинадцятої ранку, при проведенні земляних робіт каналізаційно-дренажної системи, наткнувся на незвичний металічний предмет, схожий на гранату. Вирішив далі не випробувати долю і негайно повідомив у відповідні оперативно-рятувальні служби.
Коли до місця події прибула група розмінування Мукачівської військової частини А 1556, то небезпечна територія вже контролювалася працівниками державтоінспекції й місцевого військкомату. Такі засоби перестороги виявилися далеко не зайвими, адже, за словами спеціалістів-піротехніків, граната була без чеки, але з детонатором. Судячи з того, що небезпечну знахідку сильно покрила ржавчина, то в землі вона пролежала кілька десятків років. Ймовірніше за все її вимило стічними водами. Через декілька годин гранату вивезли в небезпечне місце за межами районного центру й знешкодили.
Того ж дня на виклик поспішала й піротехнічна група третього територіального рятувального загону. Близько десятої ранку голова сільської ради с. Порошково Перечинського району на території, що приляга? до адміністративної будівля виявив незвичний металевий предмет (діаметр 30 см, висота 6 см), який за обрисами нагадував вибухонебезпечний. Потрапив він сюди з купою глини, яку привезли вантажівкою з місця розчистки рівчака, що неподалік. Як з?ясували піротехніки ? це була міна часів Другої світової війни, яку знешкодили наступного дня на спеціальному полігоні.
- З початком польових робіт в оперативно-рятувальній службі Закарпаття повідомлень про знахідки вибухонебезпечних предметів часів Великої Вітчизняної війни вистача?, - розповіда? начальник УМНС України в Закарпатській області Ернест Улинець. Разом з тим, варто в черговий раз наголосити, що місцеве населення при виявленні небезпечних знахідок не завжди робить правильні висновки (окрім вищезгаданих випадків), починаючи ?сумнівні? предмети не тільки брати в руки, але навіть і переносити з одного місця на інше. ? й такі, що знайдене ?відлуння війни? тягнуть до власної оселі. Для таких громадян, насамперед дітей, доводиться постійно нагадувати, щоб вони свідомо не нехтували власною безпекою, життям та здоров?ям оточуючих їх людей.

Центр громадських зв?язків УМНС України в Закарпатській області

 

20 квітня 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів