Рівень води в «Морському оці» впав щонайменше на десять метрів! (ВІДЕО)

Любов приїхала сюди з родиною зі Словаччини. Етнічна українка тут останнього разу була 20 років тому. Каже, те, що побачила нині - вразило. Там, де колись плавала форель - тепер гуляють туристи. Адже замість водойм - стежки!

 

Озеро Синевір, що на Закарпатті, висихає. Область майже обминають дощі. Річки міліють, водойми та колодязі пересихають. Такого зневоднення тут не пам'ятають з 1967-го року. Екологи та метеорологи кажуть - це прояви глобального потепління.

- О Господи, я не знаю, що там є в колодязі. Ідіть за мнов. Осторожно.

Орися живе неподалік гірської річки. Каже - коли посуха, її колодязь висихає. Питної води у криницях мешканців високогірних Карпат немає два місяці. Людям доводиться спускатися до річок і вже там втамовувати спрагу та поповнювати запаси живильної рідини.

- В верхях води немає.

- Висихає повністю?

- Да, висихає повністю.

Любов приїхала з родиною на Закарпаття зі Словаччини. Етнічна українка тут останнього разу була 20 років тому. Каже, те, що побачила нині - вразило. Там, де колись плавала форель - тепер гуляють туристи. Адже замість водойм - стежки! Синевир з величезного озера, яке займало площу в 7 гектарів, зменшилось наполовину!

- Було озеро таке велике, а тепер таке маленьке. Випаровується, мені так здається.

Євген Соломін, кореспондент:

- Ось ця позначка на смереці означає, що ще навесні тут на озері стояла вода. Відтоді її рівень впав щонайменше на 10 метрів.

Михайло возить Синевиром туристів. Чоловік розповідає - ще навесні ось цей острів у центрі озера не було видно. Він був під водою. Тепер тут не лише прапор встановили, але й пішки можна дістатися іншого берега. 

Степан, працівник національного природного парку Синевир:

- Там ще вище того на метр було. Ми заміряли, скільки там було. На півтора метра затоплено.

Раніше, коли острівець був затоплений, гіди розповідали туристам, що за легендою на дні озера поховане тіло Вира, якого вбили за те, що він покохав красуню на ім'я Синь. Вона плакала на його могилі, аж поки не утворилося озеро, яке і назвали Синевиром. Нині через посуху сльози дівчини відступили. Тому нині відвідувачам національного парку показують могилу Вира. На таке диво й приїжджають подивитися тисячі людей. Місцеві мешканці кажуть, що води з озера витікає стільки ж, скільки і раніше. А от його запаси не поповнюються, бо немає дощів. Через посуху мало не втричі зменшилася і річка Уж. Нині головною водною артерією обласного центру можна пройтися, навіть не замочивши ноги.

Андрій Золотарев, працівник Закарпатського обласного гідрометцентру:

- Можно назвать аномалией - вот уже третий месяц вот этого очень жаркого периода. Жара, сами понимаете, ни к чему хорошому не привела. По уровням рек ничего не поменялось. Наши гидрологи отмечали 2-3 сантиметра, но в момент выпадения дождей.

Екологи б'ють на сполох - кажуть, то все наслідки глобального потепління.

 

12 вересня 2015р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів