ЧИ ДОПОМОЖЕ "ПАЛАНКУ" СТАТУС ЗАПОВІДНИКА?

Верховна Рада України прийняла постанову "Про заходи щодо збереження пам’ятки культурної спадщини замку "Паланок".

 

Верховна Рада України прийняла постанову "Про заходи щодо збереження пам’ятки культурної спадщини замку "Паланок". Цікаво, що парламентарі виявили неабияку єдність у цьому питанні: співавторами документа є народні депутати від НУНС Ірина Геращенко, від ПР Анна Герман, та від БЮТ – віце-спікер Микола Томенко та Михайло Косів. "За" прийняття відповідної постанови проголосували 336 народних депутатів з 432 зареєстрованих в сесійній залі.

Кабінету Міністрів доручено розробити в установленому порядку заходи щодо створення державного історико-архітектурного заповідника "Замок Паланок" з віднесенням його до сфери управління Міністерства культури і туризму України". А також забезпечити відповідне фінансування. Крім того, постановою рекомендується Генеральній прокуратурі України здійснити перевірку законності рішень Мукачівської міської ради щодо передачі замку в комунальну власність і прийняти відповідні заходи прокурорського реагування.

ЧОМУ ПРОВАЛИЛАСЬ ІДЕЯ ОРЕНДИ?

До прийняття вищезгаданої постанови ВРУ "Паланок" знаходився на балансі міста Мукачева. Кошти на утримання середньовічної фортеці державою майже не виділялися, тому було запропоновано шукати альтернативні варіанти. Наприкінці 2005 року начальник управління з питань туризму та курортів ОДА Олександр Марченко повідомив, що у "Паланку" планують побудувати готель на 100 місць та ресторан. Згодом міська рада вирішила здати частину фортеці (Середній замок – 2400 кв. м.) в оренду на 49 років під готельно–ресторанний туристичний комплекс. Усього фортеця займає площу 12,5 тисячі квадратних метрів і складається з трьох частин – Верхнього, Середнього і Нижнього замків. З кінця 2007 року було проведено ряд аукціонів, проте ніхто не відгукнувся, незважаючи на те, що ціна оренди була знижена від 170 тисяч гривень на місяць до 25. Бажаючих придбати середньовічний замок на півстоліття за ціною трикімнатної квартири в Києві так і не знайшлося. Можливо, інвесторів відлякували труднощі, пов’язані зі специфікою роботи з історичними пам’ятками та пам’ятками архітектури. Такий проект як часу так і великих грошей та багато зусиль. Окрім того, незважаючи на всі переваги "Паланку", пройдуть роки, поки він себе окупить. У жовтні 2008 року інвестор таки знайшовся. Ним виявилось ТОВ "Високий замок" з Мукачева, яке численні ЗМІ пов’язували з іменем Віктора Балоги. Однак згодом ця фірма відмовилась орендувати фортецю нібито через політичний скандал, який дійсно мав місце в ті дні.

ЗАМОК ПОТРЕБУЄ ТЕРМІНОВОГО РЕМОНТУ

Коли ми відвідували "Паланок", щоб побачити стан фортеці на власні очі, нам люб’язно погодився допомогти екскурсовод – почесний комендант Мукачівського замку Степан Степанович Варга. Він провів нас у приміщення Середнього замку, які власне і хотіли здавати в оренду. Туристам вхід сюди заборонений через аварійний стан будівлі. За його словами, "…товщина мурів тут доходить до 8 метрів. Навіть внутрішні мури, що не є оборонними, мають 1,5 метра. Враховуючи той факт, що в будівлі немає водопроводу, каналізації, опалення та електрики, проводити ремонт буде дуже складно". Фактично, це голі занедбані стіни.

"Вода не стікає і настільки насичує стіни, що волога після дощу тримається ще тиждень. Кожне приміщення замку, незалежно від того, чи підлога чи стіна – це склепінчасте перекриття. Вода затікала так, що в одному з приміщень таке перекриття завалилося між першим і другим поверхами. Безконечна радянська реставрація призвела до того, що тільки двір Верхнього замку піднятий мало не один метр порівняно з часами, коли це будувалося. А це означає, що повністю порушено іригаційну систему замкових будівель, тобто вода пішла не туди, куди вона повинна йти. Тому провести якісний ремонт дуже непросто" – констатує Степан Степанович. Почесний комендант з жалем говорить, що "… бастіони більше за все потерпають від рослин. Коріння – це страшна руйнівна сила. Вона гірша за відбійний молоток, який працює швидко, але неякісно, а коріння повільно, але дуже якісно".

Сьогодні ясно одне: стан середньовічної фортеці потребує грандіозних капіталовкладень. Крім усього іншого, потрібно провести геодезію, виявити тектоніку самої гори, провести каналізаційні роботи, водопровід, опалення та електрику. За словами експертів, у будівлю треба вкласти не менше 150 мільйонів доларів. Проект реставрації мають розробити висококваліфіковані спеціалісти, а це коштуватиме близько 1,5 мільйона доларів. Витрати ж на дизайнерську роботу – близько 4 мільйони доларів.

Свою оцінку ситуації дав завідувач кафедри туризму доцент УжНУ Федір Шандор: "Якщо будуть виділені реальні кошти на реставрацію "Паланку" з державного бюджету, а не з його залишку, то це дуже добре. Але якщо це просто черговий політичний піар, то він не вирішить проблем фортеці. Щоб створити історико-архітектурний заповідник, мало змінити статус Мукачівського замку. Потрібно провести масштабні реставраційні роботи, яких він терміново потребує, потім утримувати відповідний персонал і так далі. Це рішення Верховної Ради реально замкові нічого не дасть, окрім того, що тепер ніхто не зможе взяти його в оренду".

В УКРАЇНІ НЕ ТАК БАГАТО СЕРЕДНЬОВІЧНИХ ФОРТЕЦЬ

У Закарпатті відомі 12 замків. З них повністю збереглися тільки два – Мукачівський та Ужгородський. Усі інші або перетворились на руїни, або взагалі стерті з лиця землі війнами, часом та простими людьми, що будували собі з мурів оселі неподалік фортець. Сьогодні найнебезпечніші вороги "Паланку" – це волога, коріння рослин та байдужість держави до історичної спадщини. Пам’ятник архітектури терміново потребує масштабної, а тому дуже дорогої реставрації, інакше неминуче перетворитися на руїни.

Питання в тому: чи готова держава до грандіозних капіталовкладень, які вже сьогодні необхідні середньовічній фортеці? Чи розуміють депутати Верховної Ради наскільки це специфічний проект? Чи готові вони виділяти колосальні кошти на дорогі роботи з пам’яткою історії та архітектури? Чи високопоставлені державні мужі просто прийняли чергове політичне рішення? А потім, як завжди, забудуть про унікальний Мукачівський замок", і знову повернуться до політичної боротьби. Будемо сподіватись: парламентарі реально оцінюють ситуацію і ту відповідальність, яку вони на себе взяли, прийнявши дане рішення. В іншому разі велична фортеця просто загине через байдужість можновладців.

Руслан ФАТУЛА "Срібна Земля"

Довідка: Замок "Паланок" є справжньою перлиною та гордістю нашого краю. Крута гора вулканічного походження та кам’яні мури фортеці ще дотепер навіюють враження величі та неприступності твердині. Замок витримав чимало штурмів та облог, з ним пов’язано багато важливих історичних подій, загадкових міфів та легенд. Географічне розташування фортеці унікальне. З трьох сторін її оточують гори навколо міста Мукачева, а на заході – Середньодунайська рівнина, що тягнеться аж до Адріатики. В ясну погоду з бастіонів добре видно водонапірну вежу міста Ніредьгаза в сусідній Угорщині, а з другого боку – дві казкові засніжені вершини: Стой та Пікуй. У всі часи тут було перехрестя важливих торговельних шляхів. Відстань від замку до найближчої країни Євросоюзу – Угорщини всього 46 км., до Польщі – 60 км., Словаччини – 55 км., Румунії – 60 км. Сьогодні ж "Паланок" є найпопулярнішим туристичним об’єктом у Закарпатті. Фортецю постійно відвідують тисячі угорських туристів, адже з нею пов’язані героїчні сторінки їх історії. У Верхньому замку розташований музей та картинна галерея, де зберігаються полотна відомих світових майстрів. Нещодавно тут відкрили екуменічну церкву, де вінчання проводять священики різних конфесій. Після цього "Паланок" одразу став ще популярнішим. Тільки за минулий рік його відвідали близько 100 тисяч чоловік. Серед них – і Президент України Віктор Ющенко та прем’єр- міністр Угорщини Ференц Дюрчань.

 

21 квітня 2009р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів