Міжнародний турнір із петанку "Каштан-2008" пройшов на Закарпатті

Зіграти в захоплюючу гру приїхали делегації з Польщі, Угорщини, Словаччини, Болгарії, Німеччини, Росії, Білорусії, України (Київ, Черкаси)

 

Минулих вихідних в ужгородському парку "Боздош" було особливо людно. Власне, відбувся уже третій міжнародний турнір з петанку "Каштан 2008", приурочений до святкування 1115 річниці Ужгорода.

День перший. Дуплети.

В суботу, 4 жовтня, о 9.00 іноземні делегації петанкістів вишикувалися, аби зареєструватися і зіграти в цю захоплюючу гру. Зареєструвалося 27 команд-дуплетів (по двоє чоловік у команді). "Спочатку реєстрація, а потім тістечка й подарунки", — закликали організатори турніру. Аби ще більш розвеселити й пожвавити гостей турніру, організатори запросили кумедних клоунів, які зобразили змагання з петанку, так би мовити, "по своєму"...

Після реєстрації почалося жеребкування, яке визначило, яка команда з якою гратиме. Незважаючи на дощану погоду, спортсмени-петанкісти (приїхали делегації з Польщі, Угорщини, Словаччини, Болгарії, Німеччини, Росії, Білорусії, України (Київ, Черкаси)) з хорошим настроєм розпочали гру. своєму"...

"Сьогодні маємо сильних конкурентів... Проте це стимулює до перемоги, бо як класно виграти у справжніх професіоналів", — каже Г. Тарканій.

"На "Каштан" з’їхалися сильні команди з Угорщини, Словаччини, Болгарії. Однак поразки ми не боїмося, бо ця гра лише об’єднує людей і дає можливість знайти нових друзів", — зізнається ужгородський петанкіст Іван Колодій.

"Мені українські турніри подобаються ще більше, ніж німецькі. Тут приємна атмосфера, хороші люди, можна гарно провести час. У цій грі все одно перемагає дружба", — зазначає петанкіст із Німеччини Фальк.

Гравці відзначали, що в них є свої певні секрети вдалої гри й наголошують, що в команді має бути злагода, яка допоможе перемогти. До прикладу, росіяни допомагають собі ногами, а в словацькій команді капітан подає іншим гравцям певні знаки...

Грали по чотири кола "Швейцарки", що визначала які 8 команд потраплять до групи "А" (сильніші) і які — до групи "Б" (слабші). Група "А" також грала "на виліт", группа "Б" — три кола швейцарки.

Результати. До групи "А" потрапили дві українські команди, дві угорські, по одній з Польщі, Словаччини, Білорусі та Росії. Відповідно четверту сходинку посіла команда "Словаччина-1", третю — "Рульки" (Росія), другу — "Яблуко" (Угорщина), першу — "Сокал" (Угорщина).

А переможцями в групі "Б" стали команди: з Польщі "2М" — ІІІ місце, з Ужгорода "ЕдМон" — ІІ місце та "Інді" (Ужгород, Київ) — І місце. Опісля відбулося урочисте нагородження переможців команд-дуплетів медалями та цінними подарунками.

День другий. Триплети

Наступного дня, 5 жовтня грали команди-триплети (по троє чоловік у команді). Зареєструвалось 16 команд. Грали три кола "попередньої швейцарки", потім визначили 8 найкращих команд, які потрапили до групи "А" та вісім команд, які потрапили до групи "Б". Група "А" грала "на виліт", група "Б" грала три кола швейцарки. Отже, в турнірі "Б" третє місце посіла команда Польщі "Чєхан", друге місце — "Сігетголом" (Угорщина), перше місце — команда "Кастанья" (Україна, Київ, Ужгород). Серед команд турніру "А" переможцями виявилися: ІІІ місце — "Зубрас" (українсько-білоруська команда), ІІ місце — "Європа-1" (українсько-словацька команда), І місце — "Буля" Польща. І знову ж таки урочисте нагородження кубками, медалями, цінними подарунками. Завершальним акордом була прощальна святкова вечеря з традиційним величезним тортом, який мав форму каштана.

Як бачимо, петанк набуває популярності. Як зазначає організатор турніру Інна Гойс, з кожним роком до змагань долучається все більше нових гравців. "Турнір із петанку — це не просто змагання, а й можливість відпочити, повеселитися, гарно провести час у колі друзів. Федерація петанку України на Закарпатті — це свого роду родина, яка постійно збирається разом, аби зіграти", — каже організатор.

Федерація петанку України на Закарпатті запрошує нових гравців. Між іншим, на Закарпатті петанком захопилися багато крайових журналістів.

Петанкістський сезон закрили "Каштаном", а відкриють новий навесні міжнародним турніром "Сакура-2009".

Все про петанк читайте на сайті Федерації петанкістів України: www.petanque-ua.org.

Федерація петанку України на Закарпатті

 

07 жовтня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів