Фестиваль угорського народного мистецтва

У яскравому і барвистому намисті фольклорних свят народного мистецтва, які здавна побутують на теренах нашого багатонаціонального краю, – фестиваль угорського мистецтва по праву займає особливе місце своєю самобутністю, щирістю, відданістю стародавнім традиціям, етнічним, релігійним і духовним звичаям, рідній мові свого народу.

 

І те, що це величне різножанрове дійство відбулося вперше у древніх стінах легендарного замку „Паланок” додало йому урочистості і значимості, відчуття причетності до прадавньої героїчної історії нашого краю.
Відрадно, що цього разу такий представницький фестиваль угорського народного мистецтва, який вже у дев’ятнадцяте проводиться на Закарпатті, зібрав у Мукачеві чимало яскравих обдарувань, шанувальників та аматорів угорського фольклору з багатьох куточків Закарпаття та за-за його меж...
І те, що учасники фестивалю представляють найчисельнішу, - майже 180-ти тисячну національну громаду області, - безперечно вплинуло на масовість і жанрове різноманіття народного дійства, на якому цього дня можна було побачити кращі взірці пісенного, танцювального, декоративно-прикладного мистецтва угорського народу.
Як відзначив у своєму виступі на відкритті фестивалю заступник голови обласної ради Василь Брензович: „проведення такого свята є добрим і вдалим зачином, вартим всілякої підтримки як з боку обласної та місцевої влади, так і широкого депутатського активу області всіх рівнів.
Адже віддаючи належну данину шани і поваги наших краян різних національностей цілющим народним джерелом народного мистецтва, ми тим самим найперше зміцнюємо міжнаціональну злагоду в суспільстві, виховуючи у людей почуття взаємоповаги, толерантності у взаєминах представників різних народностей і національностей.
Зокрема, нині на Закарпатті угорську мову вільно і природно чуємо у багатьох школах і вищих навчальних закладах, у програмах обласного радіо і телебачення, бачимо на сторінках обласних газет, вона побутує у дитячих садках і багатьох родинах обласного центру, Ужгородського, Берегівського, Мукачівського, Виноградівського та інших районах нашого краю.
А угорська народна пісня та запальний „Чардаш” завжди милі серцю і до душі наших краян усіх національностей.
Адже добре відомо, що на Закарпатті споконвіку мирно і толерантно співживуть та гармонійно розвиваються різні національні традиції та культури, серед яких угорське народне мистецтво органічно і природно посідає достойне місце.
Тому висловлюю тверде і щире сподівання в тому, що нинішній представницький форум самобутніх угорських виконавців впише нову яскраву сторінку у творчий і культурний літопис багатонаціонального Закарпаття, відкриє нові творчі дарування та імена, стане ще однією надійною підвалиною у розбудові демократичного, європейського майбуття України, зміцнення міжнаціональної злагоди представників усіх народностей та національностей", сказав на завершення Василь Брензович.
Кращим учасникам та організаторам фестивалю угорського народного мистецтва були вручені почесні відзнаки обласної ради та облдержадміністрації.

Владислав Бильов
Сайт ЗАкарпатської обласної ради

 

03 жовтня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів