Синевир стане одним із семи природних чудес України?

акарпаття першим виявило ініціативу і запросило Миколу Томенка оглянути чудеса нашої області — озеро Синевир та Долину нарцисів

 

У минулих числах "РІО" ми розповідали про акцію, ініцій овану Миколою Томенком, "7 природних чудес", яка є логічним продовженням минулорічної — "7 чудес України".

Перший етап акції, під час якої Україна представляла 100 природних чудес, розпочався у травні. Закарпаття першим виявило ініціативу і запросило Миколу Томенка оглянути чудеса нашої області — озеро Синевир та Долину нарцисів. Другий етап відбувся на Волині під час фестивалю "Етноліто: Івана Купала на Світязі". Тут підбили підсумки першого туру і визначили 21 об’єкт, що увійшов до фіналу акції. Серед них і унікальне озеро Синевир. 21 фіналіст представляє регіони України і основні унікальні при-род-ні особливості від гір, печер, озер до найбільшої пустелі в Європі. А вже сам фінал акції з оголошенням 7 природних чудес України відбудеться 26 серпня у Київській фортеці. Дати прогноз фіналу акції та визначити ймовірність здобуття перемоги ми попросили професора історичних наук, краєзнавця Сергія Федаку.

— Які шанси в озера Синевир увійти до 7 природних чудес України?

— 90 %. Адже Синевир очолює рейтинг у списку-21. І за це слід подякувати Миколі Томенку, котрий два місяці тому привіз туди зо двадцять київських журналістів. Відіграв не менш важливу роль і щорічний фестиваль "На Синевир трембіти кличуть". Озеро фігурує також у телезаставці УТ-1. Воно вже є символом не тільки Закарпаття, а й усієї України. На жаль, у минулій сімці (архітектурній) "пролетів" наш Паланок. Його явно обійшла Стара фортеця Ка-м’янця-Подільського, а там свою роль відіграли відома книжка В. Беляєва і її трисерійна екранізація. Про Паланок, як і Ужгородський замок, такої книжки ще немає, тому... Зате з Синевиром Закарпаття має прекрасний шанс на реванш. Поки, безперечно, авансом, бо Синевир потребує і власних міфів, і подальшої пропаганди.

— Який об’єкт можна вважати найбільшим конкурентом озера?

— Світязь. Він має значно розвиненішу туристичну інфраструктуру, зокрема пляжі. Але волиняки люди дуже інертні (як, на жаль, і закарпатці). Надія на те, що голосуватимуть не так місцеві патріоти, як туристи, а ними Карпати освоєні значно краще за Волинь. Майже на 100 % увійде до сімки найстаріший український заповідник Асканія-Нова. Це наш "діснейленд", що з’явився раніше за американський. Синевир поки ще лише потребує такого ж розкручування, як степова перлина

 

12 липня 2008р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів