МОВЧAТИ НЕ МАЄМО ПРАВА

Публічні заяви голови міста Ужгорода Сергія Ратушняка в засобах масової інформації, включаючи і центральні українські, а саме прес-конференцію на „Укрінформ”, виступи на телеканалах НТН, ТРК „Україна”, радіо „Ера” створили в суспільстві певний резонанс. Широкого розголосу ця тема набрала і в нас на Закарпатті.

 

По-різному сприйняті разючі факти, оприлюднені паном Ратушняком щодо узурпації влади в області кланом однієї родини Балог, але можна, мабуть, стверджувати, що все-таки більшість оцінок зводиться приблизно до того, про що написав один із читачів інтернет-сайту нашого видання в коментарях до інтерв’ю зі Сергієм Ратушняком: „Молодець Ратушняк. Хоч один закарпатець не побоявся сказати правду”.

Ясна річ, що була очікуваною реакція „мукачівських”, і в п’ятницю головний канцелярист Віктор Балога на брифінгу в Секретаріаті, у себе „вдома”, зачепив цю тему. Але очікуваного й аргументованого, ні, не оправдовування, а хоча би підходу до спростування названого і оприлюдненого Сергієм Ратушняком не вдалося. Не вийшло, а сталося десь так за відомим крилатим висловом: „Хотіли як краще, а вийшло, як.... у Чорномирдіна”. Пан Балога єдине на що спромігся, це сказати, що все це неправда і нехай, мовляв, цим займуться відповідні органи.

Добре, зрештою, на цьому саме наголошував і пан Ратушняк, про органи. Питання одне і далеко не риторичне: а котрі, або чиї оті органи? Не будемо перелічувати, хто як і в який спосіб формував їх на Закарпатті, бо, власне, саме звідси би мала розпочатись перевірка, якщо така взагалі буде.

Вернімось до теми, або проаналізуймо, як її нині обговорюють в ЗМІ, та й не тільки. Тема на слуху чи не на кожному кроці. Багато хто висуває версію про те, що, схоже, йде велике протистояння на Закарпатті – хто кого. І це, мовляв, було давно, бо Балога і Ратушняк – непримиренні вороги. А воно не так, згадаймо ці ж преславуті мукачівські вибори, які опісля, проаналізувавши, вичислили, як „театр”. Можна, між іншим, перелистати наше ж видання тих часів. І там про „війну” і помислів не було. На брифінгу Балога ще озвучив, що ніби все це наклеп, ще й обмовився, що Ратушняк все це оприлюднив „на вимогу” провладної урядової коаліції. Такі ось ніби розклади. Насправді ж не так, злукавив завидівський Віктор і знаєте, чому? Почнемо з „коаліції”. Хіба Ратушняк сформував оту „широку коаліцію” в нашій обласній раді, яка ще донині, повторюю, донині існує? Мені особисто довелось бути присутнім на першій сесії облради і я це „кіно” видів.

Йдемо далі. Про санаторії. Зазначу, що я особисто був вражений виступом голови наших всіх профспілок пана Короля на сесії облради, де він із „сльозами на очах” говорив про злодійство в цій оборудці з „прихватизацією” санаторіїв, але його не вчули. Знову неправда від Ратушняка?

Щодо діяльності фірми „Барва” і оточення, не треба кивати, пане Балого, на Сергія Миколайовича і не шукати ворогів у його оточенні. Бо не тільки закарпатська преса, але й відомі центральні видання і солідні інтернет-сайти публікували в свій час цілу гору фактів, які нині зібрані в окремому виданні як „Польові дослідження” закарпатської мафії” („Зграя з Мукачева”). А фактів конкретних там немало і, так би мовити, предметних. Не з пальців вони, як виходить, висмоктані, а з джерел, мабуть, дуже авторитетних взяті. І початок їх, отих справ і „діяльності”, задокументовані авторами не вчора, про це дуже широко гомоніла преса ще в 1999-му і на початку третього тисячоліття. Це також приписувати до „боротьби” Балога-Ратушняк? Аж ніяк не катить, чи не так?

Підемо ще трішечки далі або наблизимось вже до часів нинішніх, а тому тим, хто вперто наголошує на „боротьбі”, можна закинути питання: чи не могли би вони прояснити, чому і в який спосіб був, наприклад, вигнаний із Закарпаття пан Гошовський, головний прокурор області, а на його місце акуратно возведений нинішній, той що кум? Отож бо, і тут не треба, як кажуть росіяни, мати „семь пядей во лбу”, не треба. Зрештою, то справа тих, хто мав би також тим зацікавитися, а ми йдемо з вами далі, про „боротьбу”, так би мовити, і „замовлення”, яке ніби виконує пан Ратушняк. Я про творення нової нації в центрі Європи на початку третього тисячоліття від народження Христа, про русинство як початок роздмухування сепаратизму, за яким акуратно схована автономія. І це неможливо приладнати під гасло таких собі культурно-етнічних програм, навколо яких жодних проблем немає. Ми прекрасно пам’ятаємо мандри америцького професора на початку дев’яностих років минулого століття, а опісля запущення синдрому автономії – пошук галіційських ворогів і емісарів. Воно тоді також починалось під дуже благородним прикриттям і так прозоро співпрацювало з подібними рухами в тому ж Криму з благословення „отців” кагебістського штибу. Звідки вітри віють нині – чи не з тих же країв, яким наша незалежність, як кістка в горлі? Факт очевидний. І не треба, пане Балого, ходити кругами, бо саме ваша „коаліція” в обласній раді вчинила отой клопіт, а фракція Народної Партії, керівником обласної організації є пан Ратушняк, не прийняла в цьому „кіно” участі і засудила спробу розпалити вогонь у часи не дуже спокійні як для держави, так і області.

То що, знову щось не те вповів Сергій Миколайович, використавши фактично всю українську аудиторію? Правильно і своєчасно вчинив, бо вже наступного дня в Києві засіли авторитетні вчені, громадські діячі з цього приводу і дали свою оцінку і, надіюсь, що в сьогоднішньому номері читачі зможуть ознайомитись з матеріалами цього авторитетного і фахового зібрання.

Як мав би зреагувати пан Президент відносно того, що не хто інший, як його головний канцелярист причетний до роздмухування сепаратизму, питання, мабуть, не дуже складне і ми мали б видіти і чути його реакцію.

А тепер, насамкінець, про речі, які ніби проскочили мимо нас. Я про те, що недавно пан Балога закликав політичні партії, які входять до блоку „Наша Україна”, влитися в партію НСНУ. Для всіх керівників, які, між іншим, на ініційоване головним канцеляристом з цього приводу зібрання прислали своїх заступників, окрім голови „ручного” КУНу пана Івченка, котрий особисто прибув на виклик, це було, як грім серед ясного неба. Ну чисто так по-мукачівськи, і чи не послужило те безпардонне дійство поштовхом для відходу Кінаха із своєю партією в табір колишніх опонентів? А вже днями УНП, НРУ і ще декілька політичних сил заявили про утворення „правиці”, а значиться, блок „Наша Україна”, так акуратно розвалений і виключно руками Балоги, може спочити в Бозі. Правда, сам він ніби категорично відмовляється від пропозиції бути головним керівником НСНУ, а очолювати, можливо, вже нічого буде. Ото такий спектр „діяльності”. Хіба про це можна мовчати і тихо так спостерігати, як руйнується і нищиться держава що в економічному, що в ідеологічному плані?

Аж ніяк, і врешті-решт, про ніби „замовлення” щодо, схоже, вже колишнього обласного міліцейського очільника. Правильно, останньою краплею, що переповнила чашу терпіння ужгородського голови, був саботаж зі сторони міліції в допомозі виконання судового рішення стосовно ринку по вул. Фединця, наведення, нарешті, ладу в історичній частині нашого славного міста. Пан генерал не те робив, що вимагав Закон, кажуть фахові юристи, не те. То чому місто має стати заручником забаганок і амбіцій отих мукачівських ляльководів, які не гребують, як видимо, і дуже високими чинами з великими звіздами на погонах.

Мовчати і терпіти все це на шістнадцятому році незалежності, на яку ще і замахнулись новітні доморощені сепаратисти? Не маємо права.

Ігор Гаврилів

***

ЛИСТ МІСЬКОГО ГОЛОВИ УЖГОРОДА СЕРГІЯ РАТУШНЯКА

Прем’єр-міністру України п. В. Януковичу

Голові Верховної Ради України п. О. Морозу

Міністру МВС України п. В. Цушко

Міністру юстиції України О. Лавриновичу

Шановні панове!

На Закарпатті склалася вкрай небезпечна політична ситуація.

У краї створено модель правління одним комерційно-кримінальним угрупованням “Барва”, засновником і директором якого є брати Балоги: Віктор, Іван, Павло та Василь Петьовка.

Усі державні інституції в області очолюють брати, куми, свати і подільники по кримінально-комерційній діяльності братів Балог. Алогічним є нещодавнє призначення керівником УМВС пана Максимова В.В., який уже прикривав діяння Балоги періоду 1999—2001 рр., а низка нерозкритих замовних убивств у Львівській області анонсувалася центральними ЗМІ як результат провальної роботи керівника львівського УВС Максимова В.В.

Правоохоронні органи, судові, контрольно-фіскальні, ЗМІ тощо фактично є підрозділами фірми “Барва”. Балогівські судді Моничі — це суть судової системи регіону.

Обласна і районні ради гуртом і вроздріб майно і землі будь-якої форми власності (профспілкову включно) перетворюють у власність Балог. Балогами прибрано навіть Мукачівський замок, більшість об’єктів облпотребкооперації, прийнято рішення облрадою по 28-ми об’єктах санаторно-курортного комплексу, що належить профспілкам.

Апелювання, навіть висвітлення в ЗМІ іншої думки, — неприпустимі. Дійшло вже до визнання русинів окремою національністю, що є сепаратизмом у рафінованому вигляді. Відокремлення Закарпаття — давня мрія ОЗУ “Барва” — стає можливим при системному потуранні та невтручанні центральних органів влади.

На сьогодні на Закарпатті не діє конституційний лад держави Україна, модель регіонального правління — монопольна мафіозна окупація. При цьому в Києві В. Балога видає себе опозиціонером.

Є реальна загроза територіальній цілісності держави. Населення, політикум і бізнес — залякані.

Прошу терміново створити комісію ВР і КМ для вивчення вкрай загрозливої ситуації на Закарпатті.

З повагою міський голова м. Ужгорода С.М. Ратушняк

СЕРГІЯ РАТУШНЯКА НЕ ПУСТИЛИ НА БРИФІНГ ДО В. БАЛОГИ

У четвер очільник Секретаріату Президента Віктор Балога оголосив про терміновий брифінг, який мав відбутися в Секретаріаті у п’ятницю о 14.00.

Однак, як повідомив речник Ужго-родської міської ради Олег Подебрій, мера Ужгорода Сергія Ратушняка, котрий якраз знаходився у Києві і виявив бажання побувати на зібранні, туди просто не пустили. Такий стиль поведінки далекий від декларованих “помаранчевими” силами демократії та свободи слова, а якщо називати речі своїми іменами — це є пряме застосування адміністративного ресурсу з боку В. Балоги.

МЕР УЖГОРОДА НАПРАВИВ ТЕЛЕГРАМИ КЕРIВНИКАМ УКРАЇНИ, В ЯКИХ ПОПЕРЕДЖАЄ ПРО ЗАГРОЗУ ТЕРИТОРIАЛЬНIЙ ЦIЛIСНОСТI ДЕРЖАВИ

За iнформацiєю УКРIНФОРМ, 22 березня мiський голова Ужгорода Сергiй Ратушняк направив телеграми Прем’єр-мiнiстровi України, Головi Верховної Ради та мiнiстру юстицiї, в яких попереджає про те, що на Закарпаттi не дiє Конституцiя України, а моделлю регiонального управлiння є монопольно-мафiозна окупацiя, i в зв’язку з цим виникає реальна загроза територiальнiй цiлiсностi держави. Про це повiдомив на прес-конференцiї у Києвi Сергiй Ратушняк.

Вiн зазначив, що неодноразово надсилав листи Президентовi України з проханням розiбратись iз ситуацiєю на Закарпаттi, де все тримає у своїх руках сiмейний клан Вiктора Балоги, однак вiдповiдi вiд Вiктора Ющенка не отримав. Лише пiсля вiдправлення телеграм до названих осiб, зокрема В. Януковича, “пiшла реакцiя”, зазначив мiський голова Ужгорода. Пiд словом “реакцiя” вiн мав на увазi зустрiч iз керiвником Мiнiстерства внутрiшнiх справ, який повiдомив, що до Ужгорода буде направлено 40 працiвникiв МВС. Фахiвцi перевiрятимуть “очевидне невиконання рiшень суду на територiї мiста й областi, очевидну недiєздатнiсть законiв України на територiї областi, порушення майнових i земельних питань, корупцiйну дiяльнiсть мiлiцiї”, — сказав Сергiй Ратушняк.

 

30 березня 2007р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Ужгородець 2007-03-30 / 17:13:00

    Молодець ратушняк написав сам гаврилів!А щодо дій ратушняка злодій кричить тримай ззлодія,щоб на нього ніхто не звертав уваги.Балога не подарунок але ратушняк набагато гірше.